6 mituri despre zahăr explicate de celebrul nutriţionist Dr. Oz
Zahărul este un ingredient decare nu ne putem lipsi, chiar dacă ştim că efectele lui nu sunt tocmai benefice pentru sănătate. De-a lungul timpului, zahărul a devenit subiectul multor mituri, unele care s-au dovedit a fi adevărate, altele false. Cunoscutul nutriţionist Dr. Oz a întocmit o listă cu cele mai cunoscute mituri despre zahăr şi le-a explicat pe fiecare în parte.
1. Zahărul te îmbătrâneşte
Adevărat! E câte ori te-ai gândit la acest lucru în timp ce savurat o îngheţată cu toping de caramel sau o prăjitură cu multă cremă de vanilie? Află că zahărul te îmbătrâneşte deoarece substanţele pe care le conţine se îmbibă în colagen. Colagenul este o proteină structurală responsabilă pentru menţinerea elasticităţii pielii. Odată ce se îndoapă cu zahăr, colagenul îşi schimbă structura şi devine leneş.
2. Zahărul poate provoca boli de inimă
Adevărat! Consumat într-o cantitate prea mare, zahărul se transformă în grăsime, mai exact în trigliceride. În mod normal, trigliceridele nu sunt rele pentru sănătate, însă orice exces dăunează. Iar când cantitatea de grăsime este foarte mare, există riscul blocării vaselor de sânge. Aşa apar anumite boli cardiace.
3. Cel mai mult zahăr se găseşte în bomboane
Fals! Bomboanele nu au cel mai mare conţinut de zahăr ci băuturile carbogazoase şi băuturile îndulcite artificial (băuturile dietetice).
4. Zahărul din fructe are acelaşi efect ca zahărul din prăjituri
Adevărat! Dr. Oz spune că, într-adevăr, zahărul din fructe are acelaşi efect ca şi zahărul din prăjituri însă prima categorie este mai sănătoasă. Ambele tipuri de zahăr se transformă în energie, apoi în grăsime dacă sunt consumate în exces. Zahărul din fructe este absorbit lent, în timp ce zahărul din dulciurile procesate creşte rapid nivelul de zahăr din sânge.
5. Zahărul cauzează diabet de tip 2
Şi da, şi nu! Diabetul de tip 2 apare doar în momentul în care consumi orice aliment în exces, inclusiv zahăr. După ce mănânci, organismul tău transformă mâncarea în glucoză. Prea multă mâncare înseamnă prea multă glucoză, iar pancreasul nu mai reuşeşte să dozeze cantitatea optimă de insulină.
6. Zahărul creşte riscul de cancer
Adevărat! Zahărul creşte riscul apariţiei cancerului deoarece afectează structura celulelor. Nu degeaba i se spune otrava albă.