6 sfaturi de congelare corectă a alimentelor

Ultima actualizare:

Dacă sunt congelate în condiţii optime, alimentele pot fi la fel de sănătoase ca şi cele proaspete. „Conservarea prin congelare este o metodă bună şi sigură de menţinere a calităţii nutriţionale a alimentelor", spune medicul Adrian Copcea, specialist diabetolog-nutriţionist la Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Cu toate acestea însă, unele vitamine hidrosolubile, cele din grupa B şi vitamina C pot suferi o scădere de concentraţie prin păstrarea la congelator. Ca regulă generală, trebuie ştiut că orice produs care a fost congelat nu se va recongela, deoarece există pericolul înmulţirii microbilor, având ca efect producerea toxiinfecţiilor. În urma congelării produselor, se formează cristale de gheaţă din apa conţinută de acestea, eliminându-se activitatea microbiană şi enzimatică (cu alte cuvinte, mâncarea nu se mai strică). Alimentele trebuie menţinute la o temperatură de -18 grade Celsius. Iată de ce sfaturi să mai ţii cont!

1. Respectă condiţiile de igienă. Fructele şi legumele, carnea şi verdeaţa trebuie să fie spălate bine înainte de a fi depozitate în congelator. Prin îngheţare, nu toţi microbii sunt distruşi, ci doar „adormiţi". „Este bine să congelăm numai materie primă de calitate şi proaspătă (valabil şi la carne, şi la legume şi fructe), care trebuie curăţată (legumele se spală de pământ)", ne sfătuieşte Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţie.2. Alege fructele şi legumele proaspete, care au atins maturitatea de coacere, şi ai grijă ca acestea să nu fie stricate. Mai toate legumele se pot congela, mai puţin cele care au un conţinut mare de apă (castraveţii, roşiile, dovleceii). Nu se recomandă nici congelarea unor alimente care prezintă un risc mare de deteriorare (maioneza, laptele, cremele pentru prăjituri, brânza, iaurtul).3. Alege pungile speciale de congelare, cum sunt săculeţii de polietilenă care se închid ermetic. Nu folosi pungile în care ai cumpărat produsele de la supermarket, pentru că pot fi pline de bacterii şi, în plus, se pot deteriora la temperaturi scăzute.4. Proporţionează alimentele în doze potrivite şi ţine cont că pungile nu trebuie să fie chiar pline (gheaţa duce la creşterea volumului), existând pericolul ca ambalajul să se rupă. 5. Înainte de congelare, fructele şi legumele se pot scufunda în apă clocotită între 3 şi 10 minute. Apoi, se toarnă apă rece, după care se lasă la scurs înainte de a fi depozitate la congelator. Niciodată nu se congelează alimentele calde sau fierbinţi. „Este util să opărim legumele şi fructele înainte de a le pune la congelator. Asta distruge enzimele care degradează (oxidează) legumele în timpul păstrării la congelator şi le face, în acelaşi timp, să ocupe loc mai puţin. La carne, e bine să o udăm înainte de congelare, ca să se formeze o pojghiţă de gheaţă la suprafaţă, care să apere carnea de oxidare şi să o păstreze roz şi frumoasă", recomandă medicul Corina Zugravu.6. Nu adăuga sare peste alimentele care urmează a fi congelate. Sarea scade punctul de congelare.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net