7 condimente din bucătăria jamaicană, extrem de sănătoase. Se găsesc şi la noi
Poţi să savurezi mâncăruri cu arome exotice nu doar atunci când te duci în vcanţă în Jamaica, ci şi aici, în România, în orice zi ţi se face poftă. Pentru că toate acele fructe exotice şi mirodenii folosite în bucătăria jamaicană se găsesc şi la noi, în supermarketuri. Ţi le recomandăm pentru că sunt, pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase.
- Dintre condimentele originale jamaicane, răspândite în întreaga Europă, cel mai popular este ienibaharul (denumit şi “pimento” sau “allspice”). Acesta este folosit pentru marinarea cărnurilor, în cadrul unui amestec specific numit “jerk”. „Ienibaharul are multiple beneficii pentru sănătate, datorită proprietăţilor antiseptice şi antiinflamatoare. În plus, condimentul conţine o sumă de minerale precum potasiu, mangan, fier, cupru, seleniu şi magneziu. Ienibaharul conține uleiuri esențiale, cum ar fi eugenolul, utilizat pe scară largă în medicină. Studiile recente au arătat că preparatul obţinut din ulei de ienibahar amestecat cu extract de usturoi şi oregano, poate lupta împotriva E. coli şi Salmonella”, explică Cristina Norocel, reprezentantul jamalfood.ro, primul serviciu de delivery cu mâncare jamaicană din România.
- Piperul cayenne este un alt condiment popular, ce conţine un amestec bogat de vitamine (A, B1, B6, C). În plus, condimentul prezintă un nivel foarte ridicat de minerale esenţiale care, chiar dacă sunt consumate în cantități mici, oferă un nivel suficient de fier, cupru, zinc, potasiu, mangan, magneziu și seleniu. Astfel, ajută la controlul ritmului cardiac şi al tensiunii arteriale, îmbunătăţeşte funcţiile inimii şi ficatului şi întăreşte imunitatea.
- Pudra de curry din Jamaica este diferită de toate celelalte tipuri de curry de pe glob. Are o nuanţă intensă de galben şi conţine mai multe condimente specifice insulei. Printre acestea se evidenţiază curcuma, cu un puternic efect antiinflamator. Specialiştii afirmă că aceasta este de 50 de ori mai puternică decât vitamina C sau vitamina E, luptând împotriva celulelor canceroase.
- Ghimbirul este un alt condiment vedetă al bucătăriei jamaicane, folosit în supe, specialităţi şi deserturi locale (de la supa de porumb la budinca de cartofi dulci). Acesta este bogat în potasiu, zinc, calciu şi magneziu, vitaminele B6, C şi D, precum şi uleiuri esenţiale cu multiple proprietăţi benefice. Poate avea un efect afrodisiac, oferind un plus de tonus şi înlăturând oboseala.
- Laptele de cocos este bogat în nutrienţi, precum grăsimile saturate. Lapte de cocos poate oferi aproximativ 22% din doza zilnică recomandată de fier, luptând astfel împotriva anemiei. În plus, laptele de cocos poate relaxa sistemul nervos şi musculat, scăzând tensiunea arterială, reducând inflamarea articulaţiilor şi menţinând elasticitatea vaselor de sânge.
- Scorţişoara şi nucşoara sunt două mirodenii folosite pe scară largă în patiseria jamaicană, în preparate precum patties şi diferite tipuri de budincă. Scorţişoara este cel mai puternic antioxidant găsit în natură, fiind de asemenea şi o sursă importantă de mangan, fier şi calciu. Nucşoara este, de asemenea, utilă în tratarea problemelor sistemului digestiv şi nervos.
“Bucătăria jamaicană foloseşte nu doar condimente bogate în vitamine şi minerale, ci şi ingrediente precum ceapa verde, ustoroiul şi prazul, cu puternice proprietăţi benefice“, mai spune Cristina Norocel de la Jamal.