7 mituri despre vară

Ultima actualizare:

Lasă de-o parte presupunerile şi credinţele din bătrâni legate de soare. În joc este sănătatea ta şi, dacă ţii la ea, ascultă sfaturile documentate ale medicilor.

Vom cita şi noi cele mai importante dintre ele, demontând, astfel, 7 mituri. Sperăm că îţi vor prinde bine în această vară.

1.Dacă eşti bronzat, nu te mai arzi

Fals. Mulţi au impresia că doar în primele zile de plajă, când pielea e albă, se pot arde, însă dacă au prins puţină culoare, deja sunt în afara oricărui pericol. Potrivit dermatologilor citaţi de refinery29.com, bronzul cu care te mândreşti îţi asigură o protecţie echivalentă cu o cremă cu SPF 4, ceea ce e extrem de puţin. Mai mult decât atât, „pielea bronzată e deja afectată, iar riscul de împătrânire prematură e mai mare”, susţin experţii citaţi de webmd.com. 

2. O arsură solară puternică în copilărie creşte riscul de cancer de piele

Adevărat. Pielea sensibilă a copiilor se poate arde în numai 10 minute. Bebeluşii sub 6 luni nu au voie să stea direct în bătaia soarelui şi nici să le aplici creme cu factor de protecţie, pielea lor fiind prea tânără pentru a le suporta. De aceea trebuie cu atât mai mult feriţi de soare (cu pălăriuţe, umbrele etc.).

3. Aerul condiţionat te îmbolnăveşte

Parţial adevărat. Mulţi cred că dacă petrec prea mult timp în bătaia aerului condiţionat răcesc sau se aleg cu dureri de cap. Într-adevăr, aerul rece sensibilizează mucoasa nazală, iar trecerea bruscă de la temperaturile mari de afară la cele mici din interior poate da dureri de cap. Însă adevăratul risc este să nu-i cureţi filtrele, pentru că în felul acesta se împrăştie mulţi microbi în aerul pe care îl respiri.

4. Crema cu factor de protecţie trebuie aplicată înainte de expunerea la soare

Adevărat. Dermatologii recomandă cel puţin 15-20 de minute de la aplicarea cremei până la expunerea la soare, pentru a-i permite să pătrundă bine în piele. Ea trebuie reaplicată din două în două ore, precum şi după înot.

5. Hainele deschise la culoare te protejează mai bine de soare

Fals. Într-adevăr, în ele nu te încingi aşa şi sunt mai confortabile în zilele toride de vară, dar soarele pătrunde mai bine prin ţesătura lor şi nu îţi oferă protecţie ca cele în nuanţe închise. Portocaliul sau roşul pot oferi, de asemenea, protecţie mai mare.

6. «Sub umbrelă, sunt în siguranţă»

Fals. Razele puternice ale soarelui pot trece şi prin umbrelă, aşa că nu sta pe plajă la orele prânzului pentru că rişti să te arzi. Chiar şi când e nor afară vei avea surpriza să observi că te-ai bronzat.

7. Avem nevoie de 2 litri de apă pe zi

Fals. Este o afirmaţie mult prea generală. Da, trebuie să te hidratezi, să bei un pahar cu apă chiar înainte de a apărea senzaţia de sete. Însă nu toată lumea are nevoie de cei „doi litri”. Cantitatea de lichide necesară variază în funcţie de vârstă, de activitatea fizică desfăşurată, de temperatura mediului ambient.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net