8 avantaje ale talonetelor ortopedice. Ce afecțiuni tratează și ce rol au?
Talonetele ortopedice sunt plasate în interiorul încălțămintei cu scopul de a menține o poziție neutră a piciorului și de a-l proteja de presiunea prea mare exercitată de diverși factori. Poate să fie vorba despre o încălțăminte incomodă, dar și despre dureri de călcâie, de picioare, sau chiar despre dureri de spate. În funcție de nevoie, puteți folosi mai multe feluri de talonete.
Există talonete ortopedice pentru călcai, talonete plantare, înălțătoare, din silicon sau din gel, talonete personalizate și tălpici ortopedici, tălpici și branțuri din silicon. Talonetele sunt foarte utile persoanelor cu platfus, la care pot să apară dureri din cauza excesului de greutate sau a încălțămintei neadecvate.
Greutatea corporală prea mare generează o presiune mai mare la nivelul picioarelor, așa cum este și în cazul femeilor însărcinate. Pentru a reduce această presiune la nivelul membrelor inferioare și pentru stabilizarea alinierii picioarelor, specialiștii recomandă folosirea talonetelor. Cele personalizate nu vor modifică anatomia piciorului, fiind de ajutor numai atunci când pășiți sau stați în picioare. Talonetele sunt utile și persoanelor cu fasciita plantară, pentru că favorizează diminuarea durerii de la nivelul calcaielor precum și alte simptome sau leziuni ce pot să apară la glezne sau la picioare.
Ce sunt talonetele ortopedice?
Talonetele ortopedice pot să ajute la prevenirea și la atenuarea lombalgiilor, fiind folositoare și pentru persoanele care suferă de dureri de spate din cauza faptului să stau foarte mult timp în picioare sau pentru că parcurg distanțe lungi mergând pe jos. În afară de faptul că modelează natural talpa și că mențîn piciorul într-o poziție neutră, protejându-l de presiune excesivă, talonetele susțîn călcâiul și ajută la îmbunătățirea echilibrului. De asemenea, au rolul de a prelua șocurile în timp ce desfășurați anumite activități sportive, de a reduce oboseală picioarelor atunci când faceți plimbări lungi sau când nu va puteți așeza pentru mai mult timp.
Înainte de a va achiziționa orice fel de talonete, recomandarea este să mergeți la medicul ortoped pentru un consult. În urmă evaluării, specialistul va poate recomandă cea mai bună varianta pe care o puteți alege. Doar așa situația poate să evolueze spre bine și să nu apară alte probleme, mai grave, la nivelul piciorului. Talonetele ortopedice sunt cunoscute și sub denumirea de „susțînători plantări”, fiind practic niște orteze folosite pentru a trata anumite leziuni de la nivelul tălpilor, al degetelor de la picioare sau chiar și a unor afecțiuni.
Talonetele ortopedice sunt fabricate din materiale biocompatibile și pot să fie personalizate în funcție de nevoile fiecărei persoane. Astfel, ele pot fi utilizate cu succes pentru a ameliora simptomele în caz de fasciita plantară și ajută în procesul de tratament pentru platfus dar și pentru alte malformații congenitale. De asemenea, se folosesc talonete în scop terapeutic pentru a corectă anumite patologii ale membrelor inferioare. Poate să fie vorba despre Hallux valgus (monturi), despre pinteni calcaneeni și despre afecțiuni ale tendonului lui ahile, despre picior scobit (opusul platfusului) sau despre bursită plantară.
Talonete se pot folosi și pentru a corectă diferența de înălțime dintre membrele inferioare, problema care poate să apară în urmă unei accidentări sau a unei intervenții chirurgicale. Sunt utile și pacienților cu afecțiuni ale tendonului lui Achile, cu unghii încarnate, basici sau bătături, precum și celor cu afecțiuni ale degetelor – degete suprapuse, degete gheară sau degete în ciocan.
Care sunt cele mai importante 8 avantaje ale talonetelor ortopedice
Talonetele ortopedice și-au dovedit utilitatea atât din punct de vedere al confortului zilnic, precum și din punct de vedere al performanțelor sportive și al ameliorării afecțiunilor la care sunt predispuși sportivii. Folosirea acestor talonete este recomandată pentru mai multe beneficii: