8 lucruri pe care nu le ştiai despre răceală

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Este una dintre cele mai banale boli care afectează omenirea, s-au scris mii de articole despre metodele de tratament şi cu toţii îi cunoaştem foarte bine simptomele. Am crede că ştim totul despre răceală. Cu toate acestea, încă sunt studii care ne surprind, încă sunt mituri de demontat.

1. Sunt mai mulţi microbi pe o tastatură decât pe un şerveţel folosit

Ai crede că un şerveţel murdar e un focar de infecţie, în realitate, microbii se dispersează odată cu picăturile, neutralizându-se pe materiale textile, pe ţesături moi. Rămân însă intacţi pe metal, plastic, sticlă, aşa cum sunt tastaturile, biroul. Virusurile de răceală pot supravieţui pe aceste suprafeţe până la 18 ore, iar cele de gripă chiar mai mult, până la o zi.

2. Ce înseamnă culoarea mucusului

Mulţi cred că dacă văd în şerveţel mucus de culoare galbenă-verzuie înseamnă că lucrurile sunt mai grave, că e vorba de o infecţie care cere tratament cu antibiotice. Medicii dau asigurări că nuanţele mai închise sunt foarte obişnuite în cadrul unei infecţii virale şi că nu trebuie să ne îngrijorăm. Totuşi, dacă acest gen de mucus persistă mai mult de 7-10 zile, e bine să mergi la medic pentru un control.

3. Poţi sau nu poţi bea alcool atunci când iei antibiotice?

Mulţi cred că această combinaţie e interzisă pentru că dă serioase efecte adverse. Trebuie să ştii că acest lucru nu se întâmplă în toate cazurile. Doar anumite medicamente, combinate cu alcool, pot da ca efect advers o mahmureală mai puternică, dureri de cap, ameţeală, vărsături, tahicardie. În multe alte cazuri nu păţeşti nimic. Totuşi, mai trebuie să ai în vedere că atât alcoolul, cât şi medicamentele sunt procesate de ficat, care va fi astfel supus unui efort prea mare.

4. Nu răceşti dacă ieşi afară cu părul ud sau dacă stai în curent

Acestea sunt doar nişte mituri. Nu frigul, temperatura scăzută, ploaia sau ninsoarea cauzează răceala, ci faptul că oamenii petrec mai mult timp în spaţii închise, neaerisite, unde concentraţia de virusuri creşte. Este adevărat că variaţiile de temperatură supun organismul unui stres suplimentar şi că gerul sensibilizează căile respiratorii, care devin mai vulnerabile în faţa virusurilor, însă e nevoie de prezenţa unui virus pentru a contacta o răceală. Frigul e doar un factor favorizant al bolii, nu cauza ei în sine.

5. Crezi că te vei îmbolnăvi dacă cineva strănută sau tuşeşte în faţa ta

simeon stalpnicul png

Însă acelaşi risc îl ai dacă pur şi simplu stai în aceeaşi încăpere cu persoane bolnave. Virusurile sunt peste tot, în aer, pe supafeţe.

6. Nu sufla nasul dacă e înfundat!

simeon stalpnicul png

Potrivit ORL-iştilor citaţi de fares.ro, nasul înfundat este cauza inflamării vaselor de sânge din căile respiratorii, iar dacă forţezi suflarea lui, creezi şi mai multă presiune şi forţezi, putând răspândi infecţia spre sinusuri.  Soluţia ar fi nişte descongestionante. Fă inhalaţii cu aburi sau bea un ceai cald pentru a fluidiza secreţiile şi abia apoi suflă nasul.

7. Lichidele fierbinţi nu sunt recomandate

Mai ales atunci când eşti răcit şi ai gâtul iritat, ele îl pot leza şi mai mult - rişti arsuri la nivelul gâtului, iar în microleziunile create se adună bacterii. Ceaiurile se beau calde.

8. Telefonul mobil este cel mai mare cărăuş de microbi

Îl manevrezi cu mâinile murdare, prin mijloacele de transport în comun, îl pui pe tot felul de suprafeţe, iar apoi îl duci în zona feţei. El te poate îmbolnăvi, aşa că e bine să-l dezinfectezi cât mai des.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net