8 motive ca să mănânci în această primăvară cât mai mult spanac
Beneficiile spanacului sunt numeroase, iar frunzele lui verzi conţin extrem de mulţi nutrienţi, ceea ce îl transformă într-una dintre cele mai renumite plante. Iată care sunt motivele care te vor face să incluzi mai mult spanac în meniul tău.
1. Spanacul este sărac în calorii, dar foarte bogat în vitamine, minerale şi fitonutrienţi. Când consumi mâncare de spanac, nu este cazul să-ţi faci probleme în ceea ce piveşte silueta, deoarece spanacul este un aliat de nădejde în dietele de slăbit.
2. Frunzele verzi ale spanacului reprezintă o sursă excelentă de vitamina K, magneziu, acid, folic, fier, calciu, vitamina C, vitamina B2, potasiu şi vitamina B6. Spanacul este o sursă bună de proteine, fosfor, vitamina E, zinc, fibre şi cupru. În plus, el este o bună sursă de seleniu şi acizi graşi Omega 3.
3. Unul dintre avantajele spanacului este că îl găseşti peste tot – fie conservat, la borcan, fie proaspăt, în piaţă. Preţul este mic deci, nimic nu te împiedică să cumperi şi să consumi spanac.
4. Gătit, spanacul este o mâncare versatilă. Poate fi consumat proaspăt, în salate, sub formă de suc, dar şi gătit, ca fel principal sau garnitură. De asemenea, poate fi adăugat şi în supe. Dacă îl fierbi, foloseşte o cantitate mică de apă şi nu-l ţine mult pe foc. În acest fel, vei păstra majoritatea vitaminelor şi mineralelor.
5. Spanacul conţine flavonoide care au rol de antioxidanţi, protejând organismul de radicalii liberi. Studiile au descoperit cel puţin 13 compuşi de flavonoide diferite, care se comportă ca nişte bariere împotriva cancerului.
6. Spanacul este şi un bun medicament natural împotriva bolilor de inimă, fiind o sursă bogată de vitamina C şi A, care sunt antioxidanţi. Antioxidanţii luptă împotriva radicalilor liberi din organism şi reglează nivelul de colesterol. Acidul folic este benefic pentru sănătatea sistemului cardiovascular, la fel ca şi magneziul, un mineral ce ajută la scăderea presiunii sângelui.
7. Una dintre componentele spanacului este luteina, care protejează împotriva afecţiunilor oculare. Studiile arată că luteina se absoarbe mai bine dacă asociezi spanacul cu un aliment gras, cum ar fi uleiul de măsline.
8. Spanacul are efect antiinflamator dar protejează şi funcţiile creierului şi păstrează mintea mai ageră.