9 semne că duci lipsă de magneziu
Magneziul este unul dintre mineralele esenţiale funcţionării corespunzătoare a organismului uman. Însă din cauza vieţii agitate, haotice şi a alimentaţiei precare peste 70% dintre noi suferă de această deficienţă, spun cercetătorii britanici. Iată care sunt principalele semne ale lipsei de magneziu!
Lipsa somnului
Când nivelul de magneziu e scăzut, e dificil să dormi fără întreruperi timp de 7-8 ore pe noapte. Şi asta pentru că magneziul contribuie la funcţionarea normală a sistemului nervos, stimulând producerea neurotransmiţătorului din creier, numit acid aminobutiric-gama. Acesta produce relaxarea şi odihna. S-a demonstrat că 500 mg luate timp de opt săptămâni înainte de culcare au îmbunătăţit calitatea somnului.
Depresia
Magneziul are un rol important în reglarea hormonală şi echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. El afectează starea de spirit şi emoţiile pentru că influenţează producerea de serotonină (hormonul fericirii) din creier. S-a demonstrat că 248 mg pe zi timp de şase săptămâni au avut efecte pozitive în combaterea depresiei şi anxietăţii.
Migrene
Unul din şapte oameni suferă de migrene severe seara sau la orele după-amiezii. Acestea apar pe fondul lipsei de magneziu din organism. Conform unui studiu realizat de cercetătorii europeni, un tratament de trei luni cu magneziu a avut efecte pozitive pe termen lung. Magneziul a ajutat la detensionarea musculară, a echilibrat fluctuaţiile hormonale şi activitatea neurocerebrală nocturnă.
Pofta de ciocolată
Poftele obsedante pentru anumite alimente indică absenţa unui nutrient esenţial din organism. Ciocolata neagră este bogată în magneziu şi subconştient, creierul o cere. Atunci când pofta apare de obicei seara sau noaptea este un semn clar că trebuie să începeţi o cură de magneziu de 250 mg pe zi timp de trei luni. Poftele pot apărea în perioadele premenstruale, la femei sau în perioadele de examene sau testări, la bărbaţi.
Cârcei musculari
Magneziul are un puternic efect de relaxare musculară şi lucrează împreună cu calciul pentru a stimula mişcarea muşchiului. Durerile musculare, cârceii, senzaţia de oboseală sau de lipsa de forţă sunt simptomele clare ale deficienţei de magneziu. În cazul acestui simptom, medicii recomandă o cură de una sau două luni de magneziu combinat cu vitamina D3 şi calciu.
Zbaterea ochiului
Cea mai des întâlnită formă de manifestare a deficienţei de magneziu este zbaterea ochiului. În loc să îl închinăm şi să ne gândim la fel de fel de superstiţii, ar fi bine să ne apucăm să facem o cură cu magneziu pe termen mai lung. Ochiul se zbate din cauza unor spasme musculare şi uneori afectează inclusiv musculatura pupilei.
Ritm cardiac neregulat
Magneziul are un efect benefic pentru inimă, de aceea mulţi cardiologi îl recomandă. Principiul de funcţionare normală a inimii presupune transportarea în sânge a parametrilor normali de potasiu, calciu şi magneziu. În cazul unei aritmii cardiace, doctorii administrează intravenos magneziu pentru a calma bătăile inimii.
Oboseala cronică
Magneziul face parte din sistemul organismului nostru de producere a energiei necesare funcţionării. Lipsa de energie, oboseala cronică sau senzaţia de sleială sunt un semn că ducem lipsă de magneziu în organism. Şi asta pentru că magneziul ajută corpul să producă adenozin-trifosfat, substanţă vitală în producerea de bioenergie.
Iritaţii ale pielii
Eczemele, acneea şi alte probleme ale pielii sunt un semn că ducem lipsă de magneziu. Un studiu realizat pe 3.000 de femei aflate la menopauză a arătat că absenţa magneziului a dus la reducerea nivelului de protecţie imunitară. În cazul afecţiunilor externe se recomandă unguente bogate în magneziu şi folosirea acestora pe o durată de minimum şase luni.