Acidul folic previne malformațiile fătului

simeon stalpnicul png
www.clicksanatate.ro

Pentru a da naștere unui copil sănătos, viitoarea mămică trebuie să aibă grijă de sănătatea ei, atât înainte de a rămâne însărcinată, cât, mai ales, în timpul sarcinii. Aportul de acid folic din organism joacă un rol important în dezvoltarea normală a fătului.

Acidul folic este o vitamină - B9, care, luată cu regularitate înainte și în timpul sarcinii,  ajută la prevenirea defectelor de tub neural - cele mai comune fiind defectele congenitale majore ale creierului copilului (cunoscute sub numele de anencefalie) și ale coloanei vertebrale (spina bifida). Anencefalia este o malformație necompatibilă cu viața, care presupune că părți ale creierului și ale craniului nu se dezvoltă corect. Spina bifida este o afecțiune în care un arc vertebral este incomplet, ceea ce poate duce la unele dizabilități fizice severe. 

Dacă ai fost anterior gravidă cu un copil cu defect de tub neural, este posibil ca medicul care îți urmărește sarcina să îți recomande o doză mai mare de acid folic, până la 4000 mcg pe zi. Ai grijă ca doctorul să știe bine istoricul medical și programează o vizită la el înainte de a încerca să rămâi gravidă. 

Femeilor aflate la prima sarcină cu gemeni este posibil ca specialistul să le recomande o doză de 1000 mcg de acid folic pe zi. Cele care au diabet zaharat sunt, de asemenea, mai predispuse să aibă un copil cu defecte congenitale. 

Viața fătului depinde de această vitamină

În a treia săptămână de gravisarcinăditate, perioadă numită gastrulație, celulele specializate din partea dorsală a fătuluiîncep să fuzioneze, alcătuind tubul neural. În cazul în care regiunea anatomică nu se formează complet, apar defectele de tub neural.

„Sistemul nervos al viitorului bebeluș se formează în primele 3 luni de viață, din tubul neural, și un nivel optim de acid folic previne malformațiile congenitale ale coloanei vertebrale de tipul spinei bifida sau malformațiile faciale precum buza de iepure sau gura de lup. De asemenea, acidul folic ajută la dezvoltarea celulelor roșii din sânge, prevenind anemia,scade riscul unor boli congenitale de inimă ale bebeluşului şi reduce riscul unei naşteri premature. Mai mult, în timpul sarcinii, deficienţa de acid folic poate duce la complicaţii precum greutate mică la naștere sau chiar avort“, spune dr. Luminița Alexandrescu, medic primar medicină generală.

Află pe clicksanatate.ro cum îți dai seama că ai nevoie de acid folic!

Dezechilibrele organismului se „citesc” în sânge

Soluţii naturale pentru pielea uscată

Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
cub radu mirica animat gif
cristian tudor popescu arșinel png
FotoJet (1) jpg
woman 4214744 1920 jpg
visarion alexa
prodan (2) jpg
andreea marin si cove jpg
CTP
Burleanu
image
image
image
image
criza energetica bec econom jpeg
meghan markle 1 jpg
funeralii elisabeta
Louis Mountbatten foto wikipedia jpg
3 cafea shutterstock 1928433047 jpg jpeg
copii sechestrati