Adevărul despre băuturile energizante
Le consumăm când avem o zi grea la serviciu, când suntem la volan pentru mai multă vreme, când avem nevoie de un boost de energie fizică sau mentală. Dar nu suntem tocmai „împăcaţi” cu alegerea făcută. Băuturile energizante sunt controversate şi mulţi le ocolesc, spunându-şi că sunt nesănătoase.
Ce conţin
Principalul ingredient e apa, în proporţie de 90%. Celelalte componente sunt cofeina, zahărul granulat, vitaminele şi aromele, cantităţi care diferă în funcţie de marcă sau sortiment. Mulţi se sperie de cofeină, crezând că doza e prea mare. Potrivit unui studiu al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA), până la 400 mg de cofeină pe zi (circa 5 doze) nu reprezintă vreo problemă pentru persoanele sănătoase. Cu toate acestea, moderaţia e cheia, iar o doză pe zi e cantitatea optimă. Ea conţine, prin comparaţie, tot atâta cofeină cât un espresso sau cât două ceşti de ceai verde.
Mituri
- Nu trebuie combinate cu alcoolul. Potrivit aceluiaşi studiu, nici cofeina, nici celelalte ingrediente nu au efecte adverse dacă sunt combinate cu alcoolul.
- Nu e bine să bei două doze una după alta. Studiile arată că o persoană sănătoasă poate consuma în siguranţă 2 doze simultan.
- Îngraşă. O băutură energizantă are în jur de 115 kcal. Cam tot atât are o cană de cafea cu lapte şi zahăr sau câteva pătrăţele de ciocolată.
Au vreun beneficiu?
AESA a concluzionat că băuturile energizante sporesc atenţia, îmbunătăţesc memoria, scurtează timpul de reacţie, cresc performanţa fizică şi contribuie la recuperarea mai rapidă după efort fizic. Aceste băuturi conţin adesea taurină, un aminoacid întâlnit în corpul uman, care promovează dezvoltarea neuronală şi reglează nivelul de sodiu din sânge.
Cui sunt interzise
Pe ambalajul acestor băuturi e menţionat faptul că nu sunt recomandate copiilor, femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează, precum şi persoanelor care nu tolerează cofeina sau au interdicţie de a o consuma.