Aditivi alimentari de evitat în meniul tău

7 mai 2020
image

Fie c─â vorbim despre stablilizatori de culoare, conservan┼úi, ├«ndulcitori artificiali, poten┼úiatori de gust sau regulatori de aciditate, consumul ├«n cantit─â┼úi mici de aditivi alimentari nu este periculos. ├Äns─â, o diet─â bogat─â ├«n alimente procesate duce la obezitate, hipertensiune arterial─â, boli cardiovasculare ┼či cancer. Iat─â ce aditivi trebuie evita┼úi!

  • Glutamat monosodic (E621). Este o sare sodic─â din acidul glutamic, un aminoacid non-esen┼úial ap─ârut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor. Consumul de glutamat monosodic a fost asociat cu cre┼čterea ├«n greutate ┼či cu sindromul metabolic ├«n unele studii observa┼úionale, de┼či alte cercet─âri nu au g─âsit nici       o leg─âtur─â. Unele persoane au o sensibilitate crescut─â la glutamatul monosodic ┼či pot prezenta simptome cum ar fi dureri de cap, transpira┼úii ┼či amor┼úeal─â.
  • Nitrit de sodiu (E250). ├Änt├ólnit frecvent ├«n carnea prelucrat─â, ac┼úioneaz─â ca un conservant pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, ad─âug├ónd arom─â s─ârat─â ┼či culoare ro┼ču-roz. Atunci c├ónd sunt expu┼či temperaturilor ridicate ┼či ├«n prezen┼úa aminoacizilor, nitri┼úii se pot transforma ├«n nitrozamin─â, un compus care poate avea efecte nocive asupra s─ân─ât─â┼úii. Un aport mare de nitri┼úi ┼či nitrozamin─â a fost asociat unui risc crescut de cancer la stomac, de cancer colorectal ┼či de cancer la s├ón. 
  • Caragenan (E407). Ac┼úioneaz─â ca agent de ├«ngro┼čare, emulgator ┼či conservant ├«n multe produse alimentare. Este un produs natural, ob┼úinut din anumite specii de alge marine. Se utilizeaz─â ├«n produse lactate, ├«n dulciuri, creme, sosuri, topping-uri, dressing-uri, ├«nghe┼úate, ├«n fructe ┼či legume conservate, ├«n produse din carne, pe┼čte, ou─â. De┼či e reglementat─â folosirea sa ca aditiv, ├«n anumite cantit─â┼úi recomandate, exist─â studii care arat─â c─â favorizeaz─â inflamarea tractului digestiv. De asemenea, poate cre┼čte nivelurile de zah─âr din s├ónge ┼či poate favoriza apari┼úia toleran┼úei la insulin─â ┼či a diabetului zaharat. Poate fi asociat cu formarea ulcerului.
  • Benzoat de sodiu (E211). Este un conservant ad─âugat adesea ├«n b─âuturi carbogazoase ┼či utilizat ├«n conservarea legumelor, a fructelor. Mai multe studii au descoperit reac┼úii adverse poten┼úiale care ar trebui luate ├«n considerare. Spre exemplu, combinarea benzoatului de sodiu cu coloran┼úii alimentari artificiali a crescut hiperactivitatea la copii. De asemenea, un consum mare de b─âuturi care con┼úin benzoat de sodiu a fost asociat cu simptome de ADHD la adolescen┼úi ┼či tineri, scrie sfatulmedicului.ro.
fuego iubita2 png
razvan si irina fodor
andreea tonciu png
cub maria tonciu mama png
andreea banica
roxana nemes png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
vladimir putin picior png
Bayraktar TB2 Runway jpg
variola maimutei 2 jpg
calendar ortodox 2021 24 mai sfantul cuvios simeon cel din muntele minunat gabriel toma chituc jpeg
bentley copy jpg
sandra parlamentara copy jpg