Adormi greu? Ia ultima masă la ora 19.00
Somnul de calitate scăzută creşte nivelul de stres şi măreşte dezechilibrele emoţionale slăbind energia întregului organism. Ştefan Puşcă, specialist în terapii complementare, ne propune un exerciţiu simplu pentru a scăpa de insomnii.
Pentru a avea un somn profund este util să mâncăm doar o masă uşoară seara înainte de ora 19, de preferat alimente care au un conţinut ridicat de calciu şi magneziu.
Este indicat să ne asigurăm că este linişte, întuneric, răcoare şi aer curat în dormitor şi să ne menţinem o oră fixă de culcare. Somnul cel mai odihnitor are loc începând de la zece seara.
Este util să folosim o lampă de aromaterapie cu esenţe florale. Cu o oră înainte de somn trebuie să evităm orice stimuli care ne pot agita, cum ar fi privitul la televizor, navigarea pe internet sau discuţiile în contradictoriu cu cei din jur.
În locul acestora putem asculta o muzică liniştitoare în surdină. Un exerciţiu foarte plăcut ne implică simţurile şi imaginaţia în a obţine un somn profund şi odihnitor.
După ce ne aşezăm în pat facem întâi o scurtă relaxare a muşchilor faciali, a cefei, a umerilor, a trunchiului, a mâinilor şi a picioarelor. Stând cu ochii închişi, vom proiecta undeva sub vârful nasului imaginea şi mirosul unui trandafir alb.
Ne imaginăm că acesta se mişcă uşor în bătaia vântului. Cu fiecare inspiraţie simţim din ce în ce mai mult cum mirosul său ne învăluie şi imaginea sa devine precisă şi mai colorată, apropiindu-se încet de noi. Continuăm acest exerciţiu de imaginaţie până când adormim. Somnul nostru va fi mult mai profund.