Afinele, leacul ideal pentru stomac
Compoziţia chimică a afinelor este extrem de bogată, la fel de complexă fiind şi utilizarea lor terapeutică, recunoscută încă din Antichitate. Dr. Ovidiu Bojor ne spune azi ce beneficii aduc pentru sănătate.
Datorită conţinutului în taninuri şi acizi organici, afinele proaspete sau uscate au un rol important în tratamentul enterocolitelor, dizenteriei şi colibacilozei (sindrom entero-renal).
Printr-o acţiune complexă a componentelor (taninuri – substanţe colorante – substanţe fitoncide), dezvoltarea colibacililor (cauza diareii de fermentaţie) poate fi oprită într-o singură zi cu ajutorul extractului de afine. Proprietăţile bacteriostatice şi bacteriolitice se menţin şi după uscarea fructelor.
Prezenţa glicozidelor antocianice explică eficienţa afinelor în afecţiunile aparatului circulator şi în special ale ochilor.
Au o acţiune anticatarală în diversele stări inflamatorii ale tubului digestiv şi ale aparatului respirator.
Sunt utilizate în hemoragiile datorate fragilităţii pereţilor vasculari, purpure, tulburări circulatorii (varice, arterite, sechele de flebită, afecţiuni coronariene, sechele de infarct), recomandându-se şi în ateroscleroză.
Prezenţa taninurilor le recomandă, sub formă de gargarisme, în faringite, stomatite, afte, candidoze locale.
Au rol de regenerare a celulei hepatice, rol hipoglicemiant (fiind utile ca diabetice), acţiune antihelmintică (în special în oxiuriază), acţiune antieczematoasă.
În toate aceste afecţiuni, afinele pot fi folosite ca atare, sub formă de decoct, macerat la rece, sirop, cidru, extracte etc.