Ai COVID? Te vei duce mai întâi la un „centru de evaluare”

Românii care se vor îmbolnăvi de COVID în următoarea perioadă și au forme de boală ușoare spre medii nu vor mai merge direct la spital, ci vor trebui în primul rând să-și sune medicul de familie. Acesta îi va îndruma spre un centru de evaluare, acolo unde li se vor face investigații, vor fi consultați și li se va prescrie tratamentul pentru acasă. Ministerul Sănătății a decis să schimbe traseul pacientului pentru a reduce presiunea pe spitale și mai ales pe camerele de gardă ale acestora.

medic consultatie 1 jpeg

„Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a declarat într-un comunicat  ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Se schimbă traseul pacientului infectat, pentru a nu mai aglomera spitalele

„Dacă până acum a avut un anumit traseu, care implica foarte mult spitalele, acum, având în vedere particularitățile acestui val pandemic și a numărului mare de pacienți pe care îl preconizăm, traseul pacientului infectat se va modifica. Astfel încât presiunea pe spitale să scadă un pic, pentru că ar fi de nesuportat un val de sute de mii de pacienți brusc. Pacienții infectați care nu au nevoie de spitale, adică cei cu forme ușoare și medii, fără insuficiență respiratorie, vor fi evaluați în anumite centre de evaluare. Care sunt, practic, ambulatoriile spitalelor mari, ambulatoriile integrate, sau alte centre ambulatorii, unde pacienții vor putea fi adresați prin medicul de familie, după o monitorizare și o evaluare chiar și telefonică de către medicul de familie și trimiși acolo pentru a fi evaluați direct de către un medic, din punct de vedere clinic și al investigațiilor, dacă va fi necesar, și ce este foarte important, va primi tratament", a explicat la TVR  Aysel Florescu, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Capitală.  

Trebuie să te prezinți la centrul de evaluare în maximum 7 zile de la debutul simptomelor

Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că e important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare pentru a primi cât mai repede tratamentul adecvat. Astfel de centre de evaluare vor fi în fiecare județ. Potrivit TVR, în București vor fi 16 centre. „Condiția esențială este ca pacientul să se adreseze acestor centre în maximum 7 zile de la debutul simptomatologiei (rinoree, dureri în gât, eventual febră și în cazuri mai rare cu tuse și fenomenele acelea de tip pneumonie)”, a adăugat dr. Aysel Florescu.

„Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”, a completat dr. Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

Vouchere sociale tichet social Inquam Photos / Octav Ganea
manuta  victor dorobantu Wednesday jpg
despartire   heart g56bfad668 1280 jpg
Anamaria Prodan
Ivana Knoll FOTO Instagram png
pele gettyimages 841963610 jpeg
caine covid carantina china foto twitter jpg
Zile libere legale în 2023
masina accident jpeg
Imagini din satelit cu noua baza militara rusa la Mariupol FOTO MAXAR webp
image
image
image
image
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Anamaria Prodan