Ai grijă de auzul tău! Care sunt factorii care afectează acest simț

Ultima actualizare:

Pierderea auzului, hipoacuzia, înseamnă mai mult decât incapacitatea de a comunica. Înseamnă vulnerabilitate şi izolare.

De aceea, este important să ştim care sunt factorii ce ne afectează auzul şi cum ne putem proteja de ei. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!   

Vârsta înaintată şi surzirea

Pierderea auzului cauzată de înaintarea în vârstă – aşa-numita prezbiacuzie – diferă din punctul de vedere al debutului şi al gravităţii de la o persoană la alta.

Întrucât se instalează treptat, această problemă este uneori greu de identificat de persoana afectată, familia şi prietenii având un rol important în depistarea cât mai devreme a bolii. Primul semnal de alarmă trebuie tras atunci când o persoană începe să îi roage pe cei din jur să repete ce au spus sau să vorbească mai tare, sau ascultă ştirile la televizor cu volumul dat la maximum.

Mai putem observa că un membru al familiei pierde informaţii esenţiale din conversaţie, este absent şi nu mai participă activ la discuţii. La fel ca în cazul persoanelor cu probleme de vedere care poartă ochelari, cei care au prezbiacuzie au nevoie de ajutor pentru a auzi în limite normale. 

Pierderea auzului de la vârste tinere

Problema pierderii auzului nu este doar o caracteristică a vârstei a treia, ci poate surveni în orice moment, ca urmare a unei infecţii netratate de la nivelul urechii sau ca un efect secundar al administrării unor medicamente ototoxice, care atacă urechea.

De exemplu, unele substanţe utilizate în chimioterapie, unele antibiotice, unele medicamente folosite în tratarea afecţiunilor renale sau comuna aspirină administrată în cantităţi prea mari şi pe termen lung pot conduce la hipoacuzie. şi bolile copilăriei, precum varicela sau oreionul, pot să se complice cu pierderi de auz. 

Atenţie la traumele sonore!

O proporţie importantă a persoanelor diagnosticate cu hipoacuzie au căpătat această boală în mediul profesional. Dacă lucrezi zilnic în zgomot, poţi manifesta simptome în funcţie de intensitatea şi de durata expunerii – de la senzaţie de oboseală auditivă până la pierderi de auz de diferite grade.

E important să porţi căştile pentru protecţie fonică (antifoane). Există studii care arată că până şi muzica ascultată în căşti la intensitate mare poate afecta auzul. Dacă există şi un zgomot de fond (tren, metrou, stradă aglomerată), apare tendinţa de a da şi mai tare volumul muzicii din căşti, iar trauma sonoră este mult mai semnificativă. Făcând un obicei din asta şi în funcţie de reactivitatea fiecărui organism, în timp se poate instala hipoacuzia. 

Audiograma: testul de bază

Dacă observi la tine sau la cineva apropiat unul dintre semnele descrise mai sus, e necesară testarea auzului printr-o audiogramă. Această analiză poate indica ce tip de pierdere de auz are pacientul şi care e gradul acesteia şi constă în testarea, cu sunete de diferite intensităţi, a recepţiei unor frecvenţe sonore prestabilite (audiograma tonală), şi prin cuvinte, pentru a verifica cât de bine înţelege pacientul vorbirea (audiogramă vocală).

Audiograma se poate realiza la căşti, sau prin difuzoare într-o cameră izolată fonic (testare numită „în câmp liber“), necesară mai ales în cazul pacienţilor care au aparate auditive sau implant cohlear.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net