Ai toate motivele să iubeşti ciocolata! Iată ce beneficii are
Ciocolata nu este doar un deliciu cu care ne putem face ziua măcar un pic mai reuşită, ci şi un aliment cu multe şi cu nebănuite beneficii pentru sănătate. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Dintre iubitorii de ciocolată, cu adevărat câştigaţi sunt cei pretenţioşi, care nu se mulţumesc cu orice fel de desert care poartă această denumire. Specialiştii în nutriţie ne învaţă să alegem doar ciocolată cu un conţinut de cacao de minimum 70% şi cu un conţinut redus de zahăr (zahărul să nu fie printre primele ingrediente de pe etichetă). Astfel, cu cât tableta de ciocolată din care ne înfruptăm este mai bogată în cacao, cu atât ajunge în corpul nostru o concentraţie mai mare de flavonoizi, antioxidanţi care anulează efectele nocive ale expunerii la mediul modern de viaţă (poluare, stres etc.).
- Pentru starea de bine, porţii de 30 g. Clubul extins al pasionaţilor de ciocolată se explică ştiinţific: acest aliment conţine substanţe cu efecte pozitive asupra dispoziţiei. S-a demonstrat că boabele şi pulberea de cacao conţin amine, substanţe cu efecte tonice asupra sistemului nervos, creând o stare de vioiciune intelectuală. De asemenea, anandamidă, o altă substanţă din compoziţie, acţionează asemănător canabisului, inducând rapid o stare de euforie. Totuşi, pentru a ne bucura de astfel de stări de bine, trebuie să ne rezumăm la 30 g de ciocolată, adică la nu mai mult de două-trei pătrăţele, căci un consum excesiv favorizează apariţia simptomelor de depresie.
- Face bine inimii şi vaselor de sânge. Studiile au arătat că un consum moderat de ciocolată cu peste 70% cacao diminuează riscul de declanşare a afecţiunilor cardiovasculare, inclusiv de infarct miocardic acut. Mai exact, obiceiul de a consuma produse bogate în cacao reduce nivelul tensiunii arteriale într-o măsură care contează pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui. În plus, prin aportul de antioxidanţi, ciocolata creşte flexibilitatea arterelor şi capilarelor.
- De asemenea, s-a ajuns la concluzia că un consum moderat de ciocolată neagră influenţează pozitiv nivelul colesterolului “rău” din sânge. Nu în ultimul rând, un consum zilnic de ciocolată amăruie previne fenomenele inflamatorii din organism, îmbunătăţind imunitatea.
Are efecte dinamizante şi euforizante
Deşi este un produs destinat, în primul rând, plăcerii, ciocolata este şi un aliment valoros, întrucât conţine cantităţi importante de magneziu, potasiu, fier, crom, fosfor. De fapt, are o compoziţie complexă, din care fac parte şi o serie de substanţe psihoactive, antioxidante sau stimulatoare (cafeina şi teobromina). Datorită lor, ciocolata funcţionează ca un afrodiziac: induce o stare de relaxare şi, în acelaşi timp, trezeşte simţurile, având efecte dinamizante şi euforizante, a declarat dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.