Alimente dăunătoare în ficatul gras
Zahăr, grăsimi, alcool... Evitarea unor alimente permite încetinirea bolilor hepatice şi dă posibilitatea ficatului să se refacă. Află care sunt alimentele interzise, dacă suferi de steatoză sau ficat gras.
În cazul persoanelor cu steatoză hepatică sau ficat gras, se recomandă o dietă hipocalorică, cu un procent moderat de glucide, care să furnizeze mai puțin de 50% din totalul caloriilor date de alimente, zilnic. Se consideră chiar că e preferabil un consum mai mic de glucide decât de grăsimi. Pe de-o parte, trebuie redusă cantitatea totală de glucide, pe de altă parte, trebuie scăzut și aportul de alimente cu index glicemic ridicat.
Evită grăsimile saturate şi pe cele trans!
Alimentele cu grăsimi saturate și cu grăsimi trans nu sunt indicate. Acestea din urmă intră în compoziția produselor din comerț, preparate pe bază de grăsimi hidrogenate și margarină (foitaj, biscuiți, ciocolată ș.a.m.d.). Grăsimile saturate se găsesc în carnea grasă, mezeluri, brânzeturi, unt, smântână, unt de cocos, ulei de palmier etc. Optează pentru alimente care conțin mai puțin de 2 g de grăsimi saturate/trans pe porție. În locul cărnurilor grase, dă prioritate peștelui, cărnii slabe de pasăre, fructelor de mare, lactatelor degresate, laptelui de soia neîndulcit.
Alcoolul, inamicul ficatului
Alcoolul este interzis în toate afecțiunile ficatului. Specialiștii spun că nu există un prag sub care alcoolul nu e toxic. Un consum regulat și important de băuturi alcoolice – echivalentul a 2 litri de vin roșu pe zi, spre exemplu – duce, în 10-20 de ani, la ciroză.
Ce glucide scoţi din alimentaţie
Dacă suferi de ficat gras, trebuie să limitezi consumul de:
- pâine, paste și produse de panificație din făină albă
- orez alb instant sau prefiert
- cereale îndulcite
- sucuri de fructe și băuturi carbogazoase
- dulciuri din comerț
- fructe conservate în sirop dulce
- miere, melasă, glucoză, dextroză, zahăr brut
- iaurturi aromatizate, lactate dulci
- produsele îndulcite cu sirop de porumb (în engleză, „high fructose corn syrup“), care favorizează depunerea de lipide la nivelul ficatului
- Bere
- ketchup.
Regim şi sport
Celor care au ficat gras li se recomandă să piardă circa 5-10% din greutatea corporală, pentru a-și îmbunătăți starea sănătății. Ideal ar fi ca dieta să fie combinată cu activitatea fizică, pentru a pierde kilogramele în plus. Specialiștii susțin că o pierdere prea rapidă în greutate poate agrava inflamația aferentă bolii și accelera evoluția maladiei. Ritmul pierderii în greutate trebuie să fie de 0,5-1 kg pe săptămână.
Fără mezeluri, afumături și conserve
Mezelurile, conservele cu carne și cărnurile afumate sau semipreparate din comerț sunt, de obicei, bogate nu doar în grăsimi, ci și în sare (sodiu). Aceasta favorizează retenția de apă în țesuturi și este eliminată mai greu din organism la persoanele cu probleme hepatice. Consumă doar carne proaspătă. Dacă vrei să cumperi carne congelată, folosește doar produse care nu sunt făcute pane sau care nu au fost lăsate la marinat în diverse sosuri.
Citește și: