Alunele te feresc de răceală!
Aportul de suplimente de zinc poate reduce simptomele răcelii şi ar putea avea implicaţii în crearea unui tratament împotriva infecţiilor, mai spun specialiştii americani.
„Dacă suferi de un deficit de zinc atunci eşti în dezavantaj deoarece sistemul tău de apărare este amplificat şi deci nu funcţionează corespunzător. Zincul este benefic deoarece stopează acţiunea unei proteine, lucru care previne inflamarea în exces", a declarat coordonatorul studiului, Daren Knoell de la Ohio State University.
De aceea, pentru a preveni o carenţă de zinc, trebuie să ai o dietă bazată pe alimente care conţin acest element. Iar aporturile zilnice recomandate de zinc (Zn) sunt de 5 până la 10 miligrame pentru femei, de 15 miligrame pentru bărbat şi pentru femeia gravidă şi de 19 miligrame pentru femeia care alăptează. Pentru a obţine aceste cifre, principalele surse de zinc sunt alimentele bogate în proteine de origine animală (carne, peşte, produse lactate, ouă), legumele uscate, dar şi alunele şi untul de alune.
Absorbţia intestinală a zincului variază şi ea după compoziţia mesei: de la 35% zinc ingerat până la 15% (pentru o masă bogată în vegetale şi săracă în carne).
Printre simptomele deficitului de zinc sunt: încetinirea creşterii, apetitul scăzut, timpul mare de cicatrizare a rănilor, căderea părului, scăderea simţurilor precum gustul şi mirosul, infecţii frecvente sau incapacitatea adaptării vederii la întuneric.