Apa minerală, bună pentru oase şi stomac
Că nutriţioniştii ne recomandă să bem 2 litri de apă pe zi, o ştim cu toţii. Despre apa minerală circulă însă o mulţime de mituri. Află din revista „Click! pentru femei“ ce e adevărat şi ce nu.
Apa minerală este o apă potabilă provenită dintr-o sursă naturală, care, prin compoziţia ei chimică, are efecte benefice asupra sănătăţii. Trebuie să aibă o anumită origine, să nu fie supusă unor modificări artificiale, excepţie făcând adăugarea de dioxid de carbon, şi să se deosebească de apa de la robinet prin calităţile terapeutice certificate de specialişti. La modul general, termenul de „apă minerală“ descrie orice tip de apă carbogazoasă, îmbuteliată. Apa minerală fără efervescenţă este denumită, uzual, apă plată.
Nu face bine sistemului osos
Fals. Este o idee complet greşită, pentru că acest tip de apă este foarte bogată în calciu şi magneziu. Şi, după cum ştii, aceste două minerale sunt extrem de preţioase pentru sănătatea oaselor, prevenind apariţia osteoporozei. Este benefică şi pentru buna funcţionare a muşchilor şi a aparatului cardiovascular.
Nu hidratează bine
Fals. Apa cu bule hidratează excelent, fiindcă păstrează un echilibru la nivelul electroliţilor – compuşii care, prin dizolvare, se disociază în ioni. Aceste particule încărcate electric - sodiu, potasiu, calciu şi magneziu -, contribuie la sănătatea ta. Cu ajutorul lor, apa se absoarbe mai bine în organism.
Nu ajută la digestie
Fals. Sulfaţii naturali din apa minerală le vin în ajutor ficatului şi pancreasului pentru a produce enzime care descompun alimentele în mod eficient.
E bună pentru oricine
Fals. Multă lume crede asta, însă nu este adevărat. Dacă suferi de gastrită sau ulcer, nu ar trebui să consumi apă minerală carbogazoasă în cantităţi mari, ci să optezi pentru apă plată. Gazul carbonic din apa minerală carbogazoasă duce la balonare şi creează disconfort abdominal. Apele minerale sunt bogate în sodiu şi nu sunt recomandate femeilor însărcinate.