Apără-te de infecţii cu coada şoricelului
Diferenţele de temperatură de la începutul toamnei ne aduc şi neplăcutele răceli. Cele mai bune remedii sunt cele naturale. Dr. Ovidiu Bojor ne spune cum ne apără coada-şoricelului de infecţii.
Datorită compoziţiei chimice deosebit de complexe, coada şoricelului (Achillea millefolium) prezintă o multitudine de acţiuni terapeutice: antipiretică (combate febra), diaforetică (favorizează transpiraţia), antiinflamatoare, spasmolitică (diminuează sau înlătură contracţiile muşchilor netezi din organele interne), tonic amară şi digestivă, hemostatică (opreşte hemoragia), hipotensivă, emenagogă (favorizează declanşarea ciclului menstrual), coleretică (stimulează secreţiile celulei hepatice, mărind volumul de bilă secretat). Bogate în camazulene, inflorescenţele de coada şoricelului, recoltate în timpul înfloririi, pot înlocui florile de muşeţel în tratamentul inflamaţiilor, ca antiseptic, ca protector împotriva iradiaţiilor şi ca epitelizant. Părţile aeriene ale plantei se recomandă în anorexii, în special la convalescenţi, gustul amar imprimat de achileină crescând prin act reflex apetitul şi stimulând şi alte glande cu secreţie internă. Datorită aceleiaşi substanţe active, preparatele din frunzele de coada şoricelului reduc timpul de coagulare a sângelui, dând rezultate bune în prevenirea trombozelor, în afecţiunile hemoroidale, în menoragii şi alte hemoragii. Durata acţiunii hemostatice este de 1-2 ore. Deoarece măreşte capacitatea de rezistenţă la infecţii, coada şoricelului se recomandă ca imunostimulant în prevenirea şi tratamentul gripei, în tuse, bronşite, rinite, rinosinuzite alergice, diverse alergii. Citiţi mâine ce remedii poţi prepara cu nalba mare.
Reţetă simplă de infuzie
Se prepară ţinându-se seama de efectul terapeutic scontat. Pentru stimularea secreţiilor gastrice se folosesc părţile aeriene ale plantei, mai puţin inflorescenţele (care nu conţin decât foarte puţină achileină), două linguri de plantă uscată la 1/2 l apă; întreaga cantitate se bea în cursul unei zile. În tratamentul gastritelor hiperacide şi ulcerului gastric se vor folosi numai inflorescenţele care, practic, nu conţin substanţa amară: două linguri inflorescenţe la 1/2 l apă. Se bea în timpul zilei, în mai multe reprize, atât înainte, cât şi după masă.