Ardeii grași, o sursă pentru longevitatea sănătoasă

Ultima actualizare:

    Ardeii grași țin la distanță bolile grave Sursa foto: Feminis.ro
Ardeii grași țin la distanță bolile grave Sursa foto: Feminis.ro

Ardeiul gras este o legumă cultivată pe tot teritoriul țării noastre. În scopuri terapeutice se folosesc legumele mature, recoltate de la varietatea Cayenne. După mai bine de un secol şi jumătate de când ardeii sunt aclimatizaţi în Ţările Române, aduşi din Italia, Franţa sau din Spania, legumicultorii au obţinut numeroase soiuri de ardei. Soiurile :capia, iuți, ardei grași lungi, de culori diferite, toate păstrează aceeaşi denumire ştiinţifică: Capsicum annum.

În gastronomie se folosesc soiurile dulci  și iuți

În gastronomie se folosesc soiurile dulci de ardei care se consumă proaspete, sub formă de salate sau adăugate în diferite preparate, dar  şi soiurile iuţi, care se consumă, de asemenea, proaspete sau uscate şi în acest caz acestea se folosesc la condimentarea alimentelor. Când ardei iuți sunt folosiți la condimentarea alimentelor, aceștia se usucă şi se macină, obţinându-se boiaua dulce sau iute, condiment natural valorificat ca şi colorant, pentru mâncăruri şi preparatele din carne.

Ardeii conțin substanțe active importante

Ardeii grași conțin numeroase substanţe active importante: glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, pectine, lipide, carotenoide, vitaminele : A, C, E, P, complexul vitaminic B ( B1, B2, B3, B5, B6, B9), enzime, precum şi ulei eteric. În compoziţia ardeilor se remarcă şi capsaicina, o substanţă iritantă revulsivă (în special în soiul de ardei iute), substanţe colorate de natură carotenoidică, flavonoide şi substanţe minerale.

Ardeiul iute ajută la formarea oaselor

Ardeiul iute este afrodiziac, diminuează oboseala şi ajută la formarea oaselor, fiind benefic atât bătrânilor cât şi copiilor. Cei care au avut hemoragii recente, dar şi persoanele sensibile la contactul cu capsaicina, este foarte bine să consume ardeiul iute sub formă de tincturi.  

Ardeii corectează carențele de calciu

Carenţele de calciu pot fi corectate prin consumarea sucului de ardei sau a legumei sub formă crudă, în diferite salate. Mai mult, ardeii conţin o cantitate mare de siliciu care ajută la fortificarea unghiilor, a părului, dar şi la reglarea glandelor sebacee. Totodată, persoanele care au pielea mai închisă la culoare trebuie să consume suc de ardei, pentru că acesta are efect de depigmentare a tegumentului. În acest caz, petele de piele pot fi estompate urmând o cură cu suc de ardei gras timp de 3-4 săptămâni.

Substanțele active din compoziția legumei influențează  culoarea

Cercetătorii susțin că atunci când sunt cultivaţi ecologic, toate soiurile de ardei au efecte terapeutice puternice. Există însă câteva diferenţieri în privinţa  substanţelor active din compoziţia ardeilor, diferenţieri care se remarcă, mai ales, în funcţie de culoare, decât de soi. Ardeii verzi de pildă, sunt mai bogaţi în fibre alimentare şi în vitamina K, cei galbeni conţin cantităţi semnificative de vitamina A, în timp ce ardeii roşii sau cu nuanţe de portocaliu sunt bogaţi în licopină, un antioxidant cu efecte antitumorale (în cancerul de sân, vezică urinară, plămâni, prostată și piele). Toate soirile de ardei sunt bogate în vitamina C, iar o sută de grame din această legumă asigură necesarul pentru o zi întreagă. De aceea, ardeii au efecte terapeutice în boli produse de imunodeficienţă, cu episoade de febră.

„Principalul risc legat de consumul ardeilor graşi are legătură cu  cantităţile  de pesticide şi de substanţe provenite din îngrăşămintele chimice. Într-un studiu publicat în 2006, ardeii intrau într-un top 12 al celor mai poluate alimente din supermarketuri. Ca atare, principala grijă pe care trebuie s-o avem când consumăm ardei se referă la faptul că aceste legume trebuie să provină din surse de încredere, din ferme unde se foloseşte o agricultură pe cât posibil ecologică. În rest, contraindicaţiile la consumul de ardei graşi sunt practic inexistente, fiind raportate doar la câteva cazuri de iritaţii gastrice şi intestinale, probleme cauzate de o sensibilitate individuală a pacienţilor” precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie în studiul: ”Ardeii grași, o sursă de longevitate sănătoasă!”  

Ardeii cruzi își păstrează principiile active

Un puternic efect terapeutic îl au ardeii cruzi, deoarece îşi păstrează intacte principiile active. Ei pot fi consumaţi ca atare sau, cel mai bine, sub formă de salată, asezonată cu ulei de floarea -soarelui presat la rece sau cu ulei de măsline extravirgin. Combinaţia - ardei cu ulei presat la rece- este foarte importantă, deoarece în prezenţa uleiului, vitamina A, dar şi alte substanţe active din ardei pot fi asimilate foarte bine de către organism.

Ardeii grași  și roșiile au principii  active comune

În salată, ardeii se combină foarte bine cu roşiile, deoarece ambele legume fac parte din aceeaşi familie (Solanaceae), cu principii active comune, (cum ar fi licopina, vitamina C, vitamine din complexul B). Doza minimă de ardei, care trebuie consumată pentru a obţine efecte terapeutice, este de 100g zilnic. Însă doza optimă de ardei, administrată în timpul unei cure de vindecare este de 200g pe zi. O cură de ardei proaspeţi ar fi bine să dureze minimum 30 de zile, în acest sens neexistând o limită maximă. De asemenea, nutriționiștii mai oferă  un amănunt important consumatorilor de ardei grași : ”Dacă vreţi să aveţi mereu ardei proaspeţi pentru cură, păstraţi-i la frigider, în pungi de plastic la o temperatură nu mai scăzută de 4 grade Celsius. Totodată este  foarte important să nu spălaţi ardeii înainte de depozitare. Astfel, ardeii ( ne referim la cei româneşti, care nu au stat în depozite multe săptămâni) se pot păstra foarte bine, chiar şi două săptămâni”.

Ardeiul gras stimulează secreția gastrică

Când este consumat crud sau în diferite preparate culinare, ardeiul gras stimulează secreţia gastrică, fiind util în dispepsie atonică, fortifică vasele de sânge şi este antihemoragic.

Este foarte eficient și sucul ardeilor grași

Totodată, ardeiul gras se poate folosi sub formă de suc, obţinut cu storcătorul de fructe. Se recomandă în special sucul de culoare verde, provenit din ardei verzi, deoarece este mai activ. În cazurile mai grave, se administrează câte 100 ml de suc, de 3 ori pe zi, cu 15 minute, înaintea meselor principale.

Ardeiul gras este adjuvant în cancerul pulmonar

În Shanghai, un oraş cu aerul extrem de poluat, s-a efectuat un studiu pe 60.000 de persoane adulte. Acest studiu a dovedit că o dietă bogată în pigmenţi carotenoizi, adică în substanţele care colorează în galben şi portocaliu legumele şi fructele, reduce semnificativ (cu peste 35%) riscul apariţiei cancerului pulmonar. Studiul a demonstrat că alimentele cele mai bogate în carotenoizi sunt ardeii galbeni şi cu nuanţe de portocaliu, morcovii şi dovleacul.

Ardeiul gras previne infarctul miocardic

Referitor la efectele benefice ale ardeiului gras asupra sănătății, un alt studiu american a demonstrat că ardeii graşi au o compoziţie chimică ideală pentru prevenirea infarctului miocardic şi a bolilor coronariene în general. Ardeii grași conţin cantităţi importante de vitamina C, flavonoide, vitaminele B6 şi B9, toate aceste substanţe reducând riscul apariţiei şi agravării bolilor de inimă. Pentru efectul preventiv, se recomandă cure de lungă durată, de două-trei luni, timp  în care se consumă minimum 150 g de ardei pe zi, simpli sau în salată.

Opinia cercetătorilor

 Ardeiul gras se consumă în cantităţi mari (minimum 200g pe zi) în salate preparate în mod obligatoriu cu ulei presat la rece şi cu suc de lămâie. Cercetătorii susțin că persoanele care se confruntă cu un nivel ridicat de colesterol, dar consumă mari cantităţi de ardei, nu prezintă o îmbunătăţire spectaculoasă a analizelor de sânge. În schimb, riscul de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare este foarte scăzut.

Ardeii grași, benefici pentru  diabetici

Nutriționiștii europeni susțin că ardeii grași sunt bogați în substanțe antioxidante, iar acestea protejează sistemul nervos şi cardiovascular al diabeticilor. În același timp, aceste legume conţin cantităţi reduse de hidraţi de carbon, încât o porție zilnică de 100-200g nu ridică probleme suplimentare organismului, privind glicemia. De aceea, diabeticilor li se recomandă un consum zilnic de salată preparată din ardei, cu ceapă şi cu zarzavaturi verzi, o combinaţie cu efecte antioxidante şi de reglare a glicemiei.

Ardeii verzi sau de culoare galbenă previn cancerul de colon...

Fibrele alimentare, vitamina C şi vitaminele din complexul B, substanțe active prezente în compoziţia ardeilor verzi sau de culoare gălbuie, recomandă călduros consumul acestor soiuri în terapia de prevenire a cancerului de colon. În acest caz, ardeii se consumă cruzi, câte o porție de 150 g zilnic, în cure de cel puţin 60 de zile pe an.

O cură cu ardei gras reduce riscul apariției  cataractei

Încă din anii 90, o echipă de cercetători italieni a descoperit în compoziţia ardeiului gras luteina şi zeaxantina, substanţe care previn formarea cataractei în cazul vârstnicilor, dar şi a degenerescenţei maculare, una din principalele cauze ale orbirii la persoanele de vârsta a treia. Pentru a reduce riscul apariţiei sau al recidivei acestor afecţiuni, vârstnicii trebuie să consume câte 100g de ardei proaspeţi pe zi (de preferinţă galbeni sau roşii), în cure de cel puţin  două  luni pe an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
racheta atacms
image
image
image
image
image
image
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
Reteta socata jpeg
casa veche pixabay jpeg
train pixabay jpg
ambulanta jpg
padure pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net