Ardeiul iute calmează durerea
Ultima actualizare:
Foarte picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare. Este benefic şi pentru sănătate, pentru că iuţeala lui ne ajută să scăpăm de dureri, răceli, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare.
- Stimulează imunitatea. Ardeiul iute de culoare roşu aprins are un conţinut ridicat de betacaroten şi provitamina A. Două linguriţe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A cu rol în lupta antiinfecţie şi esenţială pentru sănătatea ţesuturilor epiteliale.
- Dureri reumatice. Un leac împotriva durerilor reumatismale e ardeiul iute. Toci doi-trei ardei iuţi, apoi îi pui într-un borcan. Torni peste ei o jumătate de cană de apă şi o jumătate de cană de alcool dublu rafinat. Laşi la macerat 10 zile, apoi treci printr-un tifon şi depozitezi leacul în cămară. Aplici comprese cu tinctură de ardei iute pe locul dureros de două ori pe zi, un sfert de oră.
- Previne ulcerul gastric. Ardeiul iute e benefic şi pentru stomac şi tractul intestinal, deoarece ajută la eliminarea fecalelor şi la vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale. Poate ajuta la prevenirea ulcerului gastric prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică formarea ulcerului.
- Accelerează circulaţia sângelui. Alimentează elementele vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi echilibrează tensiunea arterială. Este remediu pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău.