Aşa cumperi cele mai bune fructe de vară
Ultima actualizare:
Căpşune, cireşe, caise, piersici şi nectarine... fructele de vară au umplut tarabele din pieţe, iar preţurile, mari la început, au ajuns acum pentru toate buzunarele.
Reporterii Click! îţi spun la ce să fii atent când le cumperi, cum să le păstrezi şi cât te costă! Iată ce trebuie să ştii!
Căpşune
- Cum se aleg – Căpşunele trebuie să fie coapte, de culoare roşu-închis, cu codiţe şi frunzuliţe verzi. Evită fructele moi, închise la culoare, pătate, lovite sau mucegăite. Mare atenţie când cumperi din piaţă, de la tarabă: unii vânzători încearcă să te păcălească! Am păţit-o chiar noi în Piaţa Veteranilor din sectorul 6. Pe una dintre tarabe am văzut căpşune mari, frumoase şi foarte aromate. Ne-a încântat şi preţul: doar 5 lei, în condiţiile în care fructele se vindeau cu 7, 8 lei. Am cumpărat un kilogram, iar când am ajuns acasă am constatat că fructele erau stricate. De fapt, vânzătorul a scos în faţă căpşunele cele mai frumoase, dar ne-a servit din altă parte, cu fructe mici, amărâte şi mucegăite.
- Cum se păstrează – Dacă nu le consumi imediat ce ai ajuns acasă, nu spăla fructele şi nu le curăţa de frunze. Căpşunele se ţin la frigider, într-un castron sau într-o caserolă cu capac. Evită să le păstrezi în pungi de plastic pentru că se vor strica. Înainte de a le congela, căpşunele se aleg cu atenţie şi se îndepărtează cele moi sau lovite. Se spală cu apă rece, se îndepărtează codiţele şi frunzele, iar apoi se usucă cu un prosop de hârtie. Dacă vrei să-şi păstreze culoarea, înainte de a le da la rece poţi presăra peste ele câteva picături de suc de lămâie.
- Preţuri - În pieţe vei găsi fructe între 4 şi 6 lei kg. Însă, dacă le cumperi din supermarket, ambalate la caserolă, va trebui să scoţi mai mult din buzunar.
Cireşe
- Cum se aleg – Cireşele nu trebuie să fie moi şi nici lovite. Alege fructe coapte, cu pulpa fermă, netedă şi lucioasă, cu codiţe şi frunze verzi, intacte. În pieţe vei găsi multe soiuri de cireşe, unele de un roşu strălucitor, purpurii sau negre, foarte dulci, altele cu un gust efervescent şi mai acrişor.
- Cum se păstrează – Dacă nu le consumi imediat ce ai ajuns cu ele acasă, nu le spăla şi nu le rupe codiţele! Pune-le în frigider, într-un recipient din plastic. Dacă vrei să le congelezi, spală cireşele sub un jet de apă rece şi îndepărtează-le pe cele moi, pătate sau prea coapte. Rupe-le codiţa şi scoate-le sâmburii. Pune cireşele în congelator, nu înainte de a le stropi cu un sirop din apă şi zahăr.
- Preţuri: În pieţe, cireşele româneşti se vând cu 5, 6 sau 7 lei kg, în timp ce fructele din Grecia sau Turcia costă mai mult, ajungând şi până la 10-12 lei kg.
Caise
- Cum se aleg - Caută-le pe cele mai ferme, de culoare portocalie sau galbenă. Alege fructele care nu prezintă zgârieturi, tăieturi sau puncte moi pe coajă. Fereşte-te de fructele care miros a acru sau au o aromă fadă. Evident, alege fructe cât mai coapte.
- Cum se păstrează – Dacă fructele nu sunt foarte coapte, ele se pot coace acasă la tine doar dacă sunt ţinute la temperatura camerei. Recomandat ar fi să le acoperi cu o hârtie de ziar. Atenţie, însă! Există riscul ca fructele să se strice, să capete o textură zbârcită şi ofilită. Dacă vrei să le congelezi, spală-le foarte bine înainte, scoate-le sâmburii şi pune-le într-o pungă închisă ermetic.
- Preţuri: În magazine, caisele, care sunt din Grecia sau Turcia costă între 9 şi 11 lei kg. Se vând atât la kilogram, cât şi ambalate la caserolă.
Piersici şi nectarine
- Cum se aleg - Cumpără piersici bine coapte, de culoare aprinsă, care au puful intact. Caută fructe care să nu fie lovite, zgâriate, cu coaja pătată sau cu puncte moi, închise la culoare.
- Cum se păstrează - Foloseşte pentru congelare fructe coapte, dar care nu sunt foarte moi. Spală-le cu apă rece, îndepărtează-le coaja, feliază-le şi stropeşte-le cu un amestec de zahăr şi acid ascorbic, pe care îl găseşti la farmacie sau în supermarket. Pune apoi piersicile în cutii vidate.
- Preţuri: Piersicile şi nectarinele costă în magazine între 9 şi 11 lei kg.