Aşa deosebeşti gripa de răceală
Este sezonul răcelilor şi al gripei şi toată lumea are tendinţa de a se trata „după ureche”. Există mituri în jurul acestor afecţiuni care pot aduce numai probleme. Iată câteva dintre cele de care ar trebui să ţineţi cont.
Deşi răceala şi gripa au multe simptome asemănatoare, răceala e în general uşoară, dar gripa tinde să fie mult mai severă ca manifestare. Deseori răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, tuse şi nas înfundat. Este posibil să apară şi febra, dar este mai ridicată decât în mod normal.
Pot apărea dureri musculare, iritaţie sau roşu în gât, ochii lăcrimoşi, dureri de cap. Gripa debutează brusc şi violent, cu febră de 40.5°C. Febra e însoţită de stări de slăbiciune şi oboseală, tuse uscată, nas care pare să curgă la nesfârşit, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Iată câteva mituri despre gripă:
Gripa e o răceală mai severă
Fals. O gripă e mult mai severă decât răceala. Simptomele gripei apar spontan şi sunt grave încă de la început. Printre aceste simptome se numără febra, frisoanele, durerile de cap şi de muşchi, tuse şi gât inflamat.
Este astfel foarte posibil ca persoanele care suferă de gripă să petreacă câteva zile în pat.
Vitamina C previne gripa
Fals. Numeroase persoane sunt de părere că administrarea zilnică de suplimente de vitamina C previne gripa. Studii recente arată însă că vitamina C întăreşte imunitatea, însă nu previne neapărat gripa.
Supa de pui grăbeşte vindecarea
Fals. Lichidele calde pot calma o durere în gât şi oferă o bună hidratare. Supa de pui conţine multe minerale, vitamine şi proteine care aduc un plus de energie, dar nu are alte calităţi specifice care să combată gripa.