Aşa rezolvaţi certurile dintre fraţi
Nu luaţi rolul judecătorului. Conflictele cele mai puternice apar în familiile cu doi copii care se nasc la diferenţe mai mari de cinci ani.
Pentru a porni cu dreptul în educaţia copiilor, părinţii ar trebuie să se străduiască să rămână echidistanţi şi să nu ia partea unuia sau altuia dintre copii. De cele mai multe ori, ambii copii au dreptate dintr-o perspectivă personală şi părintelui îi este dificil să rămână obiectiv.
Cel fragil, mai protejat. Greşelile în educaţie pornesc adesea de la idealurile pe care părinţii le proiectează asupra copiilor. Dacă sunt crescuţi cu ideea că unul este «frumosul», celălalt «deşteptul», copiii îşi vor asuma rolurile, le vor reproduce şi vor acţiona în consecinţă.
Copiii care preiau rolul părintelui absent. Neînţelegeri se ivesc şi atunci când copiii cresc cu un singur părinte. Doar cu mama sau doar cu tatăl. Unul dintre ei va prelua rolul părintelui absent.
Conflictele „mocnite" dintre fraţi izbucnesc şi atunci când apar situaţii tragice, cum ar fi moartea unuia dintre părinţi. Când fiecare crede că are dreptate, când fiecare are propriul lui punct de vedere şi uită să îl comunice, când unele situaţii sunt amplificate şi nu aplanate.