Aşa se tratează unele boli venerice, în cuplu
Riscul de îmbolnăvire este cu atât mai mare cu cât unele afecţiuni nu prezintă simptome clare, iar infecţia contractată poate rămâne în corp toată viaţa.
Un astfel de exemplu este herpesul.
Studiile arată că 20% din persoanele care au herpes prezintă simptome, dar nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului. În schimb, deşi 60% din cei care au herpes prezintă simptome, nu sunt conştienţi de boală, deoarece acestea sunt minore şi sunt confundate cu semnele unei infecţii urinare.
Veziculele, semnele cele mai comune
În caz de herpes genital, principalul simptom care ar trebui să te trimită la medic este apariţia unor mici leziuni dureroase, pline de lichid, la nivelul organelor sexuale, cunoscute sub numele de vezicule.
În cazul infectării, pot apărea şi febră, dureri de cap şi stare de oboseală. Dacă aceste semne pot lipsi, veziculele apar cu regularitate. În primul an de la infectare, leziunile pot apărea de patru-cinci ori.
Frecvenţa acestor episoade variază însă de la o persoană la alta. Unele pot avea două episoade de herpes de-a lungul vieţii, în timp ce altele pot prezenta mai multe manifestări pe perioada unui an. În cazul unui puseu, veziculele dispar în şapte-zece zile. Este bine de ştiut că riscul de îmbolnăvire este extrem de mare când apar aceste vezicule, chiar dacă nu există penetrare.
De aceea, specialiştii te sfătuiesc ca, în situaţia în care apare un puseu, să eviţi contactul sexual. De asemenea, nu atinge leziunile şi nu uita să te speli pe mâini de fiecare dată când mergi la toaletă. Regulile de igienă trebuie completate cu tratamentul medicamentos, care se administrează pe cale orală. Este vorba despre antivirale, gen aciclovir, care pot diminua riscul de recidivă cu până la 90%.