Aşa te fereşti de toxiinfecţiile alimentare
Pe lângă problemele cauzate de expunerea prelungită la soare, toxiinfecţiile alimentare completează lista afecţiunilor specifice verii. Care sunt simptomele, cum le poţi trata – toate aceste informaţii le poţi citi în numărul de iulie al revistei “Click! Sănătate!”.
Des întâlnite pe perioada sezonului estival ca urmare a temperaturilor ridicate ce favorizează multiplicarea bacteriilor, toxinfecţiile se numără printre bolile digestive acute care pot să ne afecteze sănătatea pe termen lung. „Boala este cauzată de diferitele bacterii sau virusuri cu care sunt contaminate produsele lactate, dar şi cele din carne sau peşte. De asemenea, poate apărea şi ca urmare a consumului de fructe şi legume care sunt stropite cu substanţe chimice“, explică prof. dr. Mioara Rizescu, şef Secţie Medicină Internă, Spitalul Sanador, Bucureşti.
Dureri abdominale şi vărsături
Simptomele bolii apar imediat sau la câteva ore după consumarea alimentului contaminat cu bacterii (Salmonella, Campylobacter, E.coli, Clostridia, Shigella). Printre acestea se numără durerile abdominale, starea de greaţă, vărsăturile, diareea, de multe ori asociate cu febră sau frisoane. Spre deosebire de adulţi, copiii sunt mult mai vulnerabili, deoarece nu au sistemul imunitar format pe deplin. În cele mai multe situaţii, simptomele bolii dispar după 2-3 zile.
Trebuie evitată automedicaţia
Chiar dacă medicamentele antidiareice şi cele care ajută la oprirea vărsăturilor (antiemetice) par să fie cel mai bun tratament, specialiştii ne sfătuiesc să nu apelăm la ele în primă fază. „Important e ca persoana să se hidrateze în cantităţi mici, la interval scurte de timp, după ce starea de vomă dispare. Dacă senzaţia de greaţă persistă se pot administra Motilium, Metoclopramid, Osetron, Emetostop, dar şi un dezinfectant intestinal, precum Furazolidon, Ercefuril, Normix, Nolicin. Iar pentru reducerea febrei e indicat Paracetamolul“, spune medicul internist.