Aşa vă pregătiţi ficatul pentru Sărbători

Ultima actualizare:

    Care este rolul ficatului?
Care este rolul ficatului?

Crăciunul, Revelionul, Sfântul Vasile sunt tot atâtea prilejuri pentru răsfăţ culinar. Asta înseamnă mâncăruri grase, multe dulciuri şi, cel mai adesea, alcool în exces. Pentru noi, pur şi simplu o desfătare a simţurilor, pentru ficatul nostru însă, acesta reprezintă cel mai ridicat nivel de stres.

Specialiştii cotidianului german Bild ne învaţă cum să ne pregătim ficatul pentru Sărbători şi cum să-l antrenăm ca să facă faţă meselor festive.

Care este rolul ficatului?

Cu o greutate de până la 1,5 kg, ficatul ne controlează metabolismul. Dacă nu ar exista acest organ, am fi complet lipsiţi de energie. Zahărul, grăsimile, vitaminele, mineralele, toate sunt prelucrate de celulele ficatului şi transmise mai departe, iar toxinele sunt filtrate.

Care sunt cele mai bune sfaturi?

Celulele ficatului se regenerează în câteva săptămâni. Pentru a preveni supraîncărcarea acestuia de Sărbători, trebuie să-i dăm posibilitatea să producă, în următoarele săptămâni, cât mai multe celule sănătoase. Dacă ne protejăm ficatul acum, ne vom putea răsfăţa fără rezerve la masa de Crăciun.

Consumaţi mâncăruri uşoare, adică cel mult 1.800 de kilocalorii pe zi. Cel mai bine în următoarele proporţii: 50% carbohidraţi, 30% grăsimi şi 20% proteine. Recomandări: carne slabă (de exemplu, de pasăre), peşte slab (biban de ocean, cod negru), legume, fructe.

 Iată ce plante sunt recunoscute pentru rolul lor de a tonifia ficatul:- anghinarea: flavonoidele şi substanţele amare stimulează ficatul; se găseşte ca atare, sub formă de ceai sau capsule;- păpădia: cel mai bine în salate sau sub formă de ceai;- armurariul sau ciulinul laptelui: ajută la distrugerea toxinelor; se găseşte sub formă de ceai sau capsule.

Beţi cafea! Are acţiune protectoare şi sprijină funcţionarea ficatului. Conform revistei New Scientist, persoanele care beau două-trei ceşti de cafea pe zi prezintă un risc cu 40% mai scăzut de a face ciroză din cauza consumului de alcool. Cei care beau patru sau mai multe cafele pe zi (fără lapte, cu zahăr) îşi diminuează cu 80% riscul de îmbolnăvire. Atenţie însă, dacă aveţi tensiunea ridicată, nu este indicat să beţi atât de multă cafea!

Faceţi mişcare! Activitatea sportivă regulată ajută la arderea caloriilor şi protejează ficatul. Reduceţi numărul ţigărilor!

Specialiştii recomandă nu mai mult de 0,3 l bere sau 0,15 l vin pe zi pentru femei, şi nu mai mult de 0,6 l bere sau 0,3 l vin pentru bărbaţi. Iar asta nu mai mult de cinci zile pe săptămână. În plus, este important să consumaţi cel puţin doi litri de apă minerală pe zi sau ceai de fructe neîndulcit. De altfel, excesul de alcool şi kilogramele în plus sunt cei mai mari duşmani ai ficatului. Acestea au drept efect aşa-numitul ficat gras; celulele nu mai pot lucra şi mor. Alte consecinţe pot fi inflamarea ficatului, ciroza sau cancerul hepatic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net