Atenţie, bărbaţi: nu vă treziţi noaptea că faceţi diabet
Somnul este vital! Cercetătorii olandezi au analizat diferenţele dintre bărbaţi şi femei atunci când sunt privaţi de odihnă. Bărbaţii riscă să facă diabet, în timp ce femeile au nevoie doar să stea lungite în pat o jumătate de oră în plus pe noapte pentru a fi în formă maximă.
800 de voluntari de ambele sexe au fost implicaţi în studiu. Dacă pentru femei o oră de lenevit este ideală pentru organism, la bărbaţi predispune la diabet. În plus, un somn agitat pe timpul nopţii, cu pauze, nu are efecte nocive asupra sexului slab. Însă la bărbaţi insomnia predispune la boli cardiace, boli renale, afecţiuni de vedere, atacuri cerebrale şi chiar infarct.
Voluntarii dormeau în medie şapte ore şi 18 minute, ceea ce s-a dovedit a fi ideal pentru organism. La femei, cu cât dormeau mai mult timp cu atât organismul lor folosea mai bine insulina, reducând riscul de diabet. La bărbaţi o jumătate de oră petrecută în plus în pat, creştea riscul de diabet. Iar un somn agitat ridica riscul producerii de diabet 2 cu până la 40%.
Doctorul Femke Rutters, de la Centrul de Medicină Specialitatea Endocrinologie, din Amsterdam, a observat faptul că la bărbaţi calitatea somnului este mult mai proastă decât la sexul opus. Din acest motiv, majoritatea tind să îşi prelungească timpul petrecut în pat, fapt ce dăunează grav sănătăţii. Dezechilibrele produse asupra metabolismului nu permit organismului să se regenereze şi în consecinţă acesta nu are energia necesară pe timpul zilei, activitatea intelectuală este redusă la minimum şi sistemul imunitar este la pământ.
Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge susţin că vara este sezonul insomniilor şi majoritatea adulţilor tind să aibă un program de somn redus la doar 5 ore şi 20 de minute pe noapte. De aici senzaţia de oboseală de la finalul sezonului, numită „astenia de toamnă”.