Atenţie! Clorura de calciu, soluţie pentru dezăpezirea străzilor, se găseşte în brânzeturi
Mâncaţi brânzeturi pentru că ştiţi cât de multe beneficii aduc organismului? Din păcate, specialiştii spun că dacă obişnuiţi să o luaţi din comerţ, lucrurile nu stau chiar aşa.
În magazine, au fost găsite numeroase sortimente de brânzeturi cu amidon, clorură de calciu, acid citic, nitrat de sodiu şi natamicină.
Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat din supermarketuri 34 tipuri de brânzeturi, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte denaturarea unor sortimente de brânzeturi cu impact asupra bugetului şi sănătăţii consumatorilor.Analizele realizate de experţii APC au condus la descoperirea următoarelor substanţe în unele sortimente de brânzeturi:
• Folosirea amidonului în reţeta unor sortimente de brânză mozzarella de către unii producători induce în eroare consumatorul deoarece Mozzarella se obţine numai din lapte, fără adaosuri de altă natură.• Folosirea natamicinei (E 235) în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semi-tare, acest aditiv alimentar este folosit ca şi conservant artificial cu acţiune antibiotică, antifungică, fiind suspect de favorizarea dezvoltării unor agenţi microbieni patogeni. Totodată, poate provoca greaţă, vomă, anorexie, diaree şi iritarea pielii.
• Folosirea în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semi-tare a unui aditiv (E 1105) realizat din proteine extrase din ouă, cunoscut sub denumirea de lysozyme şi care poate provoca reacţii alergice;
Citeşte mai multe despre acest subiect AICI.
Citeşte şi despre cât de mult rău ne poate face brânza topită.
Citeşte şi despre beneficiile consumului de brânză (dacă aceasta ar fi în regulă).