Atenţie! Durerile de cap se pot intensifica vara
Ascuţită, intensă, resimţită în zona tâmplelor sau doar pe o parte a capului, cu o durată de la câteva minute la câteva ore, durerea de cap afectează peste 80% dintre adulţii din România cel puţin o dată pe an. În timpul verii, se intensifică. Iată de ce.
Variaţiile de temperatură sunt o primă cauză. Trecerea de la cele peste 30˚C, câte sunt afară, la încăperi sau autoturisme unde stai în bătaia aerului condiţionat, la 22-25˚C, îţi poate da dureri de cap. Presiunea atmosferică ridică şi ea probleme celor care sunt meteo-sensibili. În al treilea rând, soarele prea puternic dilată vasele de sânge, tensiunea creşte, ducând la pulsaţii în zona capului. E recomandat să nu stai mult în bătaia soarelui, iar atunci să porţi pălării sau şepci în culori deschise.
Însă nu doar acestea sunt cauzele durerilor de cap. „Stilul de viaţă alert nu ne permite să respectăm întotdeauna orele fixe de masă, cele 8 ore de somn într-o noapte sau un regim alimentar echilibrat şi sănătos. Suntem din ce în ce mai agitaţi şi mai nervoşi, lucrăm mult la calculator şi foarte rar relaxăm ochii. În aceste condiţii, durerea de cap poate să apară brusc şi este greu de prevenit", spune Iulia Roşian, reprezentant Sanofi, cu ocazia lansării Antinevralgic Forte.
Migrenele
Acest tip de durere de cap se instalează diferit, fie în câteva minute, fie într-un interval de câteva ore şi are o intensitate moderată spre severă. Se poate asocia cu greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină şi sunet, este agravată de efort fizic, însoţită sau nu de aură. Aura tipică se caracterizează prin modificări vizuale şi senzoriale, tulburări de limbaj, total reversibile.
Ce poţi face: Ghidul Federaţiei Europene a Societăţilor Neurologice recomandă pentru tratamentul durerilor de cap primare, printre altele, combinaţia fixă de acid acetilsalicilic, paracetamol şi cafeină; combinaţia e mai eficientă decât tratamentul cu o singură substanţă sau decât combinaţiile fără cafeină. Paracetamolul ameliorează durerea, acidul acetilsalicilic are efect antiinflamator, iar cafeina contracarează simptomele de oboseală. În paralel, poţi apela la soluţii alternative, una dintre ele ar fi o pungă cu gheaţă aşezată pe tâmple sau pe frunte.
Durerea de cap cauzată de tensiune şi stres
Când suferi de acest tip de cefalee, senzaţia este adesea descrisă ca o presiune constantă, ca şi cum capul ar fi strâns într-o menghină şi este prezentă frecvent, în acelaşi timp pe ambele părţi ale capului.
Chiar dacă este o durere mai puţin severă decât în cazul migrenei, cefaleea de tip tensional poate fi asociată cu disconfort, sensibilitate la lumină şi zgomot şi are o formă cronică ce poate apărea în mai mult de 15 zile pe lună, pentru mai mult de 3 luni.
Ce poţi face: Un analgezic administrat la primele semne de durere poate fi aliatul ideal. Ca tratament alternativ, poţi încerca să-ţi masezi gâtul şi umerii pentru a-ţi relaxa muşchii.