Aten╚Ťie la pneumonie!

simeon stalpnicul png
Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe, depinzând de germenele care a cauzat-o.www.clicksanatate.ro

Boal─â cauzat─â de diver╚Öi microbi, mai ales bacterii, pneumonia este o afec╚Ťiune poten╚Ťial grav─â mai ales pentru copii, pentru bolnavii cronic ╚Öi pentru cei cu imunitatea sc─âzut─â.

Pneumonia reprezint─â inflamarea ╚Ťesutului pulmonar, ca urmare a unei infec╚Ťii cu diverse microorganisme (bacterii, virusuri). Boala se decl╚Öan╚Öeaz─â ├«n urma inhal─ârii acestor microbi, prin migrarea lor pe cale sangvin─â sau c├ónd particule din cavitatea bucal─â sunt aspirate ├«n pl─âm├óni. Boala poate avea forme variate, de la u╚Öoar─â la poten╚Ťial mortal─â. ÔÇ×Pnemoniile sunt, ├«n general, afec┼úiuni severe, care sunt asociate de multe ori cu deficient imun ┼či necesit─â supraveghere medical─â atent─â, pentru prevenirea complica┼úiilorÔÇŁ, afirm─â prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

Este de mai multe tipuri

Exist─â mai multe criterii de clasificare a pneumoniilor. ├Än func╚Ťie de etiologia agentului patogen exist─â pneumonii bacteriene, virale, fungice ╚Öi parazitare. Dup─â mediul ├«n care apar, pneumoniile sunt comunitare (serviciu, gr─âdini╚Ťe) sau nosocomiale (contractate ├«n spitale).

Pneumonia bacterian─â. Printre cele mai frecvente bacterii care produc pneumonie, se num─âr─â Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus ╚Öi Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Pneumonia pneumococic─â poate fi prevenit─â prin imunizarea cu vaccinul antipneumococic, care este destinat at├ót copiilor, c├ót ╚Öi adul╚Ťilor. Exist─â bacterii atipice (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae), care cauzeaz─â pneumoniile intersti╚Ťiale.     

Pneumonia virală. Jumătate din cazurile de pneumonie sunt cauzate de virusuri precum cele care produc răceală sau gripă (rinovirus, coronavirus etc.). Forma virală a pneumoniei este prezentă mai ales la gravide și la cei cu diverse boli (cardiovasculare, respiratorii).

Pneumonia contractat─â ├«n spital este prezent─â mai ales la cei interna╚Ťi ├«n sec╚Ťiile de terapie intensiv─â. Este mai dificil de tratat, fiind nevoie de anumite scheme terapeutice. 

Pneumonia de aspira╚Ťie apare ├«n urma inhal─ârii unui corp str─âin ├«n arborele bron╚Öic.

Mai frecventă la copii și bolnavi

Printre categoriile care au un risc mai mare de se ├«mboln─âvi de pneumonie se num─âr─â copiii (cei care cresc ├«ntr-un mediu ├«n care se fumeaz─â au un risc dublu), persoanele ├«n v├órst─â, cei cu boli respiratorii cronice (astm bron╚Öic, BPOC), cu afec╚Ťiuni care sl─âbesc imunitatea (infec╚Ťia cu HIV, cancer) sau care iau medicamente imunosupresoare. De asemenea, au o probabilitate mai mare de ├«mboln─âvire cei care au o infec╚Ťie respiratorie acut─â (r─âceal─â, grip─â), fum─âtorii ╚Öi personalul medical.

Febra instalat─â brusc, printre simptome

Manifest─ârile pneumoniei variaz─â de la medii spre severe, depinz├ónd de germenele care a cauzat-o, de v├órsta ╚Öi de starea persoanei. Printre simptome se num─âr─â cre╚Öterea brusc─â a temperaturii, cu sau f─âr─â frisoane, tuse cu expectora╚Ťii mucopurulente, stare general─â de r─âu, dureri de cap ╚Öi musculare, respira╚Ťie ├«ngreunat─â. Trebuie consultat de urgen╚Ť─â medicul dac─â temperatura este mai mare de 40 ┬░Celsius, dac─â pulsul este prea rapid ╚Öi dac─â apare confuzia.

Afl─â pe clicksanatate.ro ce analize medicale sunt necesare pentru a depista pneumonia!

Dieta potrivit─â dac─â e╚Öti ├«n convalescen╚Ť─â

Remedii naturale care diminuează febra și durerea

FotoJet jpg
marina melesacanu imre 1 jpg
Johnny Depp vs Amber Heard (1) jpg
michael douglas catherine zeta jones gettyimages 1341340694 0 jpeg
marian godina sotie georgiana 8 jpg
image png
litoral romania jpeg
cristina insula iubirii jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
google chrome browser jpeg
alcool organism jpg
image png
ucraineanca png
FotoJet jpg