Atenţie! Otita poate fi prevenită
Otita medie este, după pneumonie, boala copilăriei care îi îngrijorează cel mai mult pe părinţi, însă mijloacele de prevenţie moderne şi efectele lor sunt foarte puţin cunoscute şi utilizate, rezultă dintr-un studiu al companiei GlaxoSmithKline (GSK) România.
Afecţiunea provoacă durere şi suferinţă şi poate duce la complicaţii grave, precum afectarea auzului.
Studiul arată că părinţii au nevoie de mai multă informare privind prevenţia. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea în vederea prevenirii bolilor invazive, a otitei acute medii şi a pneumoniei.
"Ceea ce noi, doctorii, le recomandăm întotdeauna părinţilor pentru a-şi proteja copiii împotriva efectelor grave ale bolilor infecţioase este să ia măsuri de prevenire a acestora. Să-ţi îmbraci micuţul cu haine potrivite temperaturii de afară este una dintre metodele de prevenire a otitei medii, dar cu siguranţă nu este singura soluţie. Mai ales în cazul otitei medii, ce poate avea consecinţe grave pentru copil, o metodă de protecţie este imunizarea prin vaccinarea faţă de infecţiile pneumococice. Vaccinarea îi asigură copilului o protecţie crescută împotriva acestei bacterii, extrem de răspândită. Dacă unii copii de la creşă sau grădiniţă fac infecţii respiratorii frecvente, inclusiv otită, riscul de infecţie al celor nevaccinaţi creşte substanţial", a precizat prof. univ. dr. Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu".
În România, vaccinarea antipneumococ este disponibilă însă costul vaccinării este suportat de părinţi.