Avertisment pentru românii care iau suplimente după ureche: „Pot fi chiar periculoase”
Specialiștii avertizează că românii ia medicamente și suplimente alimentare după ureche, fără să consulte un medic și le confundă între ele. Acest lucru poate avea consecințe grave. Conform Consiliului Concurenței, mulți consumatori decid ce tratamente să ia după ce citesc mărturii pe site-uri care vând suplimente.
Conform digi24.ro, românii nu știu să facă diferența întrat medicamente și suplimente alimentare și urmează tratamente fără să vorbească mai întâi cu un specialist.
Suplimentele alimentare pot dăuna organismului
Medicii și farmaciștii trag un semnal de alarmă: acest comportament este unul periculos, pentru că automedicația poate afecta grav unele organe. Efectele adverse nu apar imediat, însă, dar ele se fac văzute în timp.
Potrivit specialiștilor, nu doar medicamentele trebuie luate sub îndrumarea medicilor, ci și suplimentele alimentare, iar ele trebuie gândite ca parte a unei scheme de tratament. Asta pentru că ele pot intercaționa cu alte pastille.
”Trebuie avute în vedere toate interacțiunile posibile. Și astea nu pot fi știute decât după ce un medic analizează schema completă”, a declarat Răzvan Prisada, vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor din România
El a precizat că nu există un control real asupra suplimentelor și uneori nici medicii și farmaciștii nu stiu multe despre ele.
”Din păcate, nici noi nu știm mai nimic despre multe dintre ele, pentru că nu există un control real, autentic, al compozițiilor. Pot fi chiar periculoase, nu numai că nu sunt utile”, a completat Răzvan.
Cum poate fi evitată confuzia
Soluția propusă de Consiliul Concurenței pentru această problemă tot mai frecvență este introducerea unor elemente de diferențiere vizuală pentru suplimentele alimentare. Astfel, ele vor fi mai greu de confundat cu medicamentele.
Diferența dintre medicamente și suplimente alimentare
Care este însă diferența între medicamente și suplimentale alimentare? Ele au procese de verificare și autorizare diferite. Ministerul Sănătății este cel care aprobă un medicament, iar procesul durează între trei și cinci ani.
”Medicamentul este cel aprobat de Ministerul Sănătății ca să iasă pe piață. De la descoperirea unei substanțe care se crede că ar avea un efect până la transformarea ei în medicație de obicei se fac multe studii clinice care durează 3-5 ani”, a declarat Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.
Răzvan Prisada a explicat că un supliment alimentar este autorizat mult mai simplu, cu un dosar și niște declarații, iar cel care acordă aprobabrea este Ministerul Agriculturii.
”Dacă ne referim strict la categoria suplimentelor alimentare, acestea sunt autorizate în acest moment pe baza unui simplu dosar, a unor declarații, pe proprie răspundere de cele mai multe ori, de către o autoritate din cadrul Ministerului Agriculturii”, a completat Răzvan Prisada, vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor din România.