Medicamente anti-COVID în farmacii? Ce spune ministrul Rafila
Introducerea medicamentelor antivirale în farmacii poate crea și probleme, mai ales în rândul persoanelor aflate la vârsta fertilă, avertizează Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății a declarat că unele din aceste tratamente pot deveni toxice. Sunt trei categorii de medicamente antivirale și fiecare trebuie recomandat așa cum trebuie.
„Am făcut multe lucruri, încercăm să facem multe lucruri. Şi avem două sau trei categorii de medicamente antivirale. Este vorba despre medicamentele inovative - sunt două medicamente inovative (...) care sunt foarte avansate cu procedurile de autorizare la nivelul Agenţiei Europene. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii ambelor companii şi am stabilit încheierea unor protocoale care să asigure, încă din primele momente ale disponibilităţii acestor medicamente, produsele pentru România. Şi am stabilit modul în care se vor achiziţiona”, a declarat, în Parlament, Alexandru Rafila.
Ministrul a mai spus că aceste medicamente nu se dau tuturor celor care se infectează, ci pacienților care au anumiți factori de risc la care complicarea infecției.
Soluții pentru introducerea Favipiravir
„În afară de aceste medicamente, mai sunt anticorpii monoclonali, foarte eficienți față de varianta Delta, dar mai puțin eficienți față de varianta Omicron. Așteptăm să vedem care sunt produsele care se califică pentru această nouă variantă. Cea de-a treia categorie de antivirale, așa-zis tradiționale, Arbidol și Favipiravir, căutăm o soluție pentru cel de-al doilea, dar avem o problemă legată de opiniile comisiei de specialitate de boli infecțioase ale Ministerului Sănătății, pentru că o procedură de emitere a unei autorizații pentru nevoi speciale trebuie să aibă în spate o documentare științifică a efectului favorabil a acestor medicamente”, spune Rafila.
Ministrul afirmă că pentru Favipiravir există un studiu care demonstrează reducerea duratei bolii, dar nu cu influență asupra mortalității asupra cazurilor grave, iar pentru Arbidol nu există niciun fel de dovadă științifică a efectului acestora.