Bei multă cafea? Iată motivul pentru care nu mai dai randament la serviciu!

Ultima actualizare:

    Cafeaua afectează întregul sistem nervos, iar tu poţi deveni anxios şi irascibil
Cafeaua afectează întregul sistem nervos, iar tu poţi deveni anxios şi irascibil

Un obicei zilnic, care este considerat un adevărat stimulent pentru productivitatea ta de peste zi, are şi efecte nocive asupra comportamentului tău la serviciu dar şi asupra sănătăţii tale. Cafeaua consumată moderat aduce beneficii organismului, însă, dacă este băută în exces, devine un adevărat duşman. Jurnaliştii dailybusiness.ro ne spun care sunt trei dintre cele mai mari pericole pe care le prezintă cafeina. 

Te ajută pe termen foarte scurt

Cei mai mulţi oameni încep să bea cafea deoarece îi face să se simtă mai alerţi şi le îmbunătăţeşte starea de spirit. Multe studii sugerează, de altfel, că această substanţă, cafeina, îmbunătăţeşte performanţele cognitive (memorie, atenţie) pe termen scurt. Din păcate, aceste studii nu iau în considerare obiceiurile consumatorilor de cafeină pe o perioadă mai lungă. Uu alt studiu al Şcolii de Medicină Johns Hopkins arată că, de fapt, creşterea performanţei are loc doar în cazul participanţilor care reiau consumul de cafeină după o perioadă în care fie au renunţat la cafea, fie au băut mai puţină. Renunţarea la cafea te poate afecta şi îţi poate reduce performanţa pe termen scurt, iar singura modalitate de a reveni la normal este să bei iar cafea. Iar atunci când o faci, ai senzaţia că îţi dă mai multă energie. În realitate, cafeina îţi readuce performanţa la normal pentru o perioadă scurtă de timp.

Creşte adrenalina

Consumul de cafea declanşează eliberarea de adrenalină, care generează la rândul său un mecanism de supravieţuire, ce te determină să te aperi atunci când te confrunţi cu o ameninţare. Mecanismul ocoleşte gândirea raţională în favoarea unui răspuns mult mai rapid. Acest lucru este de mare ajutor când te urmăreşte un urs, de exemplu, dar nu este atât de folositor atunci când trebuie să răspundem la un mail. Când cafeina pune corpul în această stare de agitaţie, emoţiile te pot copleşi. Iritabilitatea şi anxietatea sunt efectele emoţionale observate la consumatorii de cafea. Emoţiile generate de adrenalină nu sunt însă singurele efecte negative ale cafeinei. Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au descoperit că dozele mari de cafeină ridică tensiunea arterială, stimulează inima, respiraţia devine superficială, privând astfel creierul de oxigenul necesar pentru a fi calm şi a gândi raţional.

Nu mai dormi bine

Când dormi, creierul tău se reîncarcă la propriu, trece în revistă momente ale zilei, le stochează sau le şterge (ceea ce provoacă vise), pentru a te trezi dimineaţa cu mintea limpede. Auto-controlul, puterea de concentrare, memoria şi viteza de procesare a informaţiilor  - toate sunt reduse atunci când creierul este priva de somn. Poţi îmbunătăţi calitatea somnului prin reducerea consumului de cafeină. Eliminarea unei cafele din organism se produce în 12 de ore. Dacă bei o ceaşcă de cafea la ora 8 dimineaţa, la ora 8 seara încă vei mai simţi efectul ei. Dacă bei una după-amiază, vei simţi efectul său atunci când trebuie să dormi. Iar după ce reuşeşti să adormi, cafeina îţi va perturba calitatea somnului. Din această cauză, dimineaţa te vei trezi obosit şi vei simţi nevoia să bei iar cafea, intrând, astfel, într-un cer vicios.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net