Beneficiile consumului de ciuperci. De ce să înlocuieşti carnea cu acest cu acest super-aliment
Ciupercile sunt alimente foarte apreciate de vegetarieni pentru o serie de beneficii pe care le poţi avea de pe urma consumului lor. Acestea sunt o sursă importantă de fibre, vitamine şi minerale, însă beneficiile consumului de ciuperci nu se opresc aici. Reducerea riscului de boli de inimă şi cancer se numără printre acestea.
Ciupercile pot fi considerate super-alimente dintr-o serie de motive şi chiar dacă pot părea banale ca şi aliment se dovedeşte un aliat important în lupta cu kilogramele în plus. Ciupercile nu conţin deloc grăsimi, zahăr sau sare şi sunt o sursă importantă de fibre şi vitamine, printre care vitaminele B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxină (B6) şi acid folic. Pe lângă acestea printre beneficiile consumului de ciuperci putem aminti şi conţinutul de minerale esenţiale pe care acestea le au. Vorbim de potasiu, cupru, fier şi fosfor.
Beneficiile consumului de ciuperci: Sunt bogate în antioxidanţi
Aparent banale, ciupercile Champignon (cel mai des întâlnite în comerţ, dar şi cele mai ieftine n.r) sunt, potrivit unui studiu al Universităţii din Pennsylvania, o sursă importantă de antioxidanţi. Acestea pot conţine o cantitate de până la 12 ori mai mare de L-Ergothioneine, un antioxidant puternic, decât germenii de grâu şi una de 4 ori mai mare decât cantitatea regăsită în ficatul de pui, două surse importante de antioxidanţi.
Beneficiile consumului de ciuperci: Reglează tensiunea arterială
Câteva ciupercuțe albe conțin o cantitate de potasiu mai mare decât cea conținută de o portocală, potasiul contribuind la reglarea tensiunii arteriale. În plus, grație conținutului de zinc, ciupercile reprezintă un remediu excelent în lupta împotriva depresiei, a stresului și a stărilor de anxietate. Consumarea a trei ciupercuțe pe zi îi asigură organismului cantitatea optimă de vitamina B12.
Beneficiile consumului de ciuperci: Ce conţin acestea
100 de grame de ciuperci au 20 de calorii și conțin:
- 2 g proteine;
- 300 mg potasiu;
- 40 mg acid folic;
- 15 mg vitamina B8;
- 2 mg vitamina B5;
- 1 mg fier;
- 1 mg zinc;
- 0,5 grame grăsimi;
- 2,3 grame glucide.
Beneficiile consumului de ciuperci: Poate preveni cancerul la sân
Cancerul de sân poate fi prevenit prin consumul zilnic de ciuperci, spun cercetătorii de la Universitatea Perth din Australia. Astfel, femeile care aleg să mânânce frecvent ciuperci reduc cu 64% riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Specialiştii susţin că şansele de a dezvolta tumori mamare sunt cu atât mai mici cu cât consumul de ciuperci este asociat cu cel de ceai verde. Potrivit studiilor, ceaiul verde şi ciupercile scad cu 90% posibilitatea îmbolnăvirii de cancer de sân.