Beneficiile curei cu pepeni. Pepenele roșu, un puternic detoxifiant

Ultima actualizare:

    O cură cu pepene roșu este un aliat valoros în lupta cu bolile grave Foto: pixabay.com
O cură cu pepene roșu este un aliat valoros în lupta cu bolile grave Foto: pixabay.com

Datorită miezului dulce, parfumat şi răcoritor, pepenele este unul dintre fructele vedetă ale verii. Curele cu pepeni, indiferent de varietate, pot rezolva numeroase probleme de sănătate: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile din organism (care pot fi legate de apariţia astmului, diabetului sau aterosclerozei),

Curele cu pepeni, indiferent de varietate, rezolvă numeroase probleme de sănătate: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar, iar efectele lor nu se opresc aici, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie nutriție  în studiul:” Cura cu pepeni învinge bolile grave ale acestui secol al vitezei!”.

Miezul acestui fruct zemos este un cocteil de apă (peste 90 la sută), de zaharuri naturale şi numeroşi nutrienţi, printre care enzime, acizi organici, licopen (substanţă renumită pentru efectul ei antioxidant şi stimulent imunitar). O cură cu acest fruct, de minimum zece zile pe lună, contribuie la detoxifierea organismului. De aceea, pepenele roşu este recomandat persoanelor care au urmat un tratament medicamentos de durată, dar şi persoanelor care au un organism marcat de uzură sau care au consumat alimente nesănătoase. 

Are efecte antistres

Datorită nutrienţilor din compoziţia sa: vitamine (A, B1, B6, C), săruri minerale (calciu-11 mg, potasiu-172 mg, magneziu-15 mg, fosfor-17 mg) şi aminoacizi, o cură cu pepene roşu combate anxietatea, stresul şi atacul de panică. Două-trei felii de pepene consumate în dimineaţa unei zile cu un program foarte încărcat au un efect relaxant. Potrivit unui studiu american, persoana care mănâncă la micul dejun pepene roşu se concentrează mai uşor asupra a ceea trebuie să facă şi stabileşte mai bine priorităţile.  

Remediu natural pentru rinichi

În medicina tradiţională, o cură cu ceai preparat prin fierberea a două linguriţe de seminţe de pepene, într-o cană cu apă, timp de 30 de minute, reprezintă un remediu natural pentru afecţiunile de rinichi şi pentru vezica biliară. La fel de eficientă  este şi o cură de 30 de zile cu pepene roşu, care stimulează activitatea rinichilor, având şi efecte laxative. De aceea, dieta cu pepene roşu vine în ajutorul persoanelor care suferă de constipaţie, de artrită sau de gută.

Eficient într-o cură de slăbire

În privinţa caloriilor, pepenele verde (lubeniţa) cum i se mai spune în popor,  conţine 46 kcal şi, de aceea, este indicat în curele de slăbire.

Pepenele roșu, o sursă valoroasă de licopen

Pe lângă faptul că are o concentraţie mai mică de zahăr , în comparaţie cu cantalupul, pepenele roşu este o sursă valoroasă de licopen, un antioxidant puternic care previne apariţia  cancerului.  

Nutriţioniştii europeni apreciază că o dieta bogată în licopen  este asociată cu riscul redus de boli de inimă şi de cancer, mai ales de cancer de prostată.

Cum trebuie să se consume pepenii- opinia nutriționiștilor

Nutriţioniştii recomandă ca pepenii, indiferent de soi, să se consume separat sau cu o oră înainte de masă.  

Rețeta săptămânii

Cura cu pepene roșu

Cei care urmează o cură cu miez de pepene roşu trebuie să consume zilnic circa trei kilograme, iar în zilele caniculare, cantitatea consumată poate să depăşească  patru kilograme. Totodată, aceste persoane trebuie să nu sporească raţia de legume şi de fructe, să consume doar carne de pui şi de peşte, preparate la grătar, să înlocuiască apa cu supe, compoturi şi ceaiuri.

image
image
image
image
image
image
vis jpg
TRANSPLANT INIMA ARTIFICIALA jpg
bani freepik jpg
DJ Lalla Laura Rosca Sursa Facebook LR jpg
Regina Victoria   profimedia 0214206946 jpg
Autostrada 0 jpg
acoperamantul maicii domnului foto stefan cojocariu jpeg
image
actualitate.net