Beneficiile vinului roşu
Scade colesterolul
Vinurile roşii seci, generoase, dense - de genul Fetească Neagră, spre exemplu - pot avea o influenţă semnificativă asupra nivelului de colesterol din organism. Un pahar de vin pe săptămână poate să scadă nivelul de colesterol cu până la 9 procente, la pacienţii sănătoşi, şi cu până la 12 procente pentru pacienţii care au deja nivelul crescut.
Te ajută să slăbeşti
Tot resveratrolul e de vină... pentru că, odată ajuns în organismul tău, dă naştere unui compus fenolic, aşa numitul piceatanol, care - arată testele clinice - împiedică dezvoltarea celulelor adipoase. În ce fel? Compusul cu pricina se leagă de receptorii de insulină ale celulelor adipoase, blocând astfel procesul lor de maturizare şi de creştere.
Îţi protejează inima
Polifenolii din vinul roşu, cu rol puternic antioxidant, contribuie la păstrarea unei bune elasticităţi a vaselor sanguine, acţionând ca un factor anticoagulant. Specialiştii susţin că aceşti compuşi sunt aproape la fel de eficienţi ca aspirina.
Scade glicemia
Pieliţa strugurilor roşii, bogată în compusul natural numit resveratrol, scade glicemia. Diabeticilor, cărora li s-a administrat un supliment de resveratrol, au înregistrat niveluri mai mici ale glicemiei.
Stimulează creierul
Cercetările asupra bolii Alzheimer au arătat că resveratrolul din vin ar putea avea efecte pozitive şi asupra memoriei. Compusul are capacitatea de încetini formarea unei proteine care afectează creierul suferinzilor de Alzheimer.
Fără excese! Să nu crezi că dacă dai pe gât mai multe pahare, eşti mai protejat. Există o limită în tot: vinul în exces are efect contrar, adică face inimii mai mult rău decât bine.