Boala Alzheimer: „preţul” pe care l-am putea plăti, pentru evoluţia cerebrală
A fost identificat un defect metabolic localizat în zonele parietale, locul responsabil pentru capacitatea cognitivă ce îl diferenţiază pe Homo Sapiens de celelalte animale.
Emiliano Bruner, cercetător la Centrul Naţional pentru Cercetare Umană din Spania este de părere că tocmai în aceste zone, situate în partea central-superioară a creierului, s-au produs cele mai importante schimbări în ultimii cinci milioane de ani.
Potrivit publicaţiei EFE, modificările respective constituie „un avantaj cognitiv imens", cu toate că au produs şi „efecte secundare" având în vedere că, aflându-se în centrul geometric al creierului, această zonă este predispusă să sufere în urma temperaturilor ridicate.
Mai mult, o activitate vasculară intensă ce poate să fie asociată toxicităţii cât şi cantitatea mare de energie de care acest organ are nevoie, poate să determine tulburări de metabolism.
În consecinţă, „un motor mai puternic şi specific zonelor parietale determină şi o mai mare sensibilitate în faţa neurodegenerescenţei", consideră acelaşi cercetător spaniol, susţinând şi că efectele asociate Alzheimer-ului, observate în ariile temporală şi frontală, nu sunt cauza acestei boli, ci una dintre consecinţele ei.
Nu se ştie încă în ce moment al evoluţiei speciei umane a apărut această problemă.
Studiul nu propune terapii pentru această afecţiune, ci o interpretare diferită ce va avea nevoie de acum înainte de o evaluare multidisciplinară, inclusiv elaborarea unor studii comparative cu privire la primatele umane şi cele din regnul animal.