ÔÇ×Boala s─ârutuluiÔÇŁ, principala cauz─â a sclerozei multiple. Ce actri╚Ťe sunt afectate de boal─â

17 ianuarie 2022

Cel mai amplu studiu referitor la rela╚Ťia de cauzalitate dintre virusul comun Epstein-Barr (EBV), care provoac─â ÔÇŁboala s─ârutuluiÔÇŁ, ╚Öi scleroza multipl─â (SM), a confirmat ceea ce se b─ânuia de mult, ╚Öi anume c─â acest virus, contractat ├«n adolescen╚Ť─â, joac─â un rol cheie ├«n declan╚Öarea bolii, mai t├órziu.

image

Cercet─âtorii au urm─ârit 10 milioane de tineri timp de 20 de ani

Studiul a fost realizat de oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â de la Universitatea Harvard, a implicat o cercetare pe mai mult de 10 milioane de recru╚Ťi din armata american─â, timp de dou─â decenii.

Acest studiu ofer─â cele mai solide dovezi de p├ón─â acum ├«n sprijinul ipotezei c─â infec╚Ťia cu virusul Epstein-Barr st─â la originea declan╚Ö─ârii sclerozei multiple.

ÔÇ×Grupul nostru ╚Öi al╚Ťii investigheaz─â de ani de zile ipoteza c─â EBV cauzeaz─â SM, dar acesta este primul studiu care ofer─â dovezi conving─âtoare de cauzalitateÔÇŁ, a declarat cercet─âtorul italian Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie ╚Öi nutri╚Ťie la Harvard T.H. Chan School of Public Health ╚Öi autorul principal al studiului, ├«ntr-un comunicat citat de BBC.

Cercetătorii au urmărit timp de 20 de ani peste 10 milioane de tineri adulţi înrolaţi în armata americană, dintre care 955 au fost diagnosticaţi cu scleroză multiplă. Potrivit studiului publicat de revista Science, riscul de a contracta scleroza multiplă a crescut de 32 de ori după o infectare cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alte virusuri.

Cea mai bun─â veste legat─â de acest studiu este c─â, odat─â stabilit─â rela╚Ťia de cauzalitate, se pot ini╚Ťia cercet─ârile pentru descoperirea unui tratament care s─â duc─â la vindecarea bolii.

Scleroza multiplă afectează 2,8 milioane de persoane în lumea întreagă

Scleroza multipl─â, care afecteaz─â 2,8 milioane de persoane din ├«ntreaga lume, este o boal─â inflamatorie cronic─â a sistemului nervos central. Sistemul imunitar atac─â tecile de mielin─â care protejeaz─â neuronii din creier ╚Öi m─âduva spin─ârii, iar consecin╚Ťa este c─â impulsurile nervoase ├«ncetinesc sau se opresc.

Simptomele bolii variaz─â de la un caz la altul ╚Öi pot include dificult─â╚Ťi de vedere, de mi╚Öcare a bra╚Ťelor sau a picioarelor, de sensibilitate sau de echilibru.

Este o afec╚Ťiune care dureaz─â toat─â via╚Ťa ╚Öi care poate duce la dizabilit─â╚Ťi grave, dar uneori pot fi medii.

Cauza este necunoscut─â, dar oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â suspecteaz─â de mult c─â virusul Epstein-Barr joac─â un rol deciziv ├«n declan╚Öarea bolii.

Virusul Epstein-Barr provoac─â ÔÇŁboala s─ârutuluiÔÇŁ

Virusul Epstein-Barr este un virs herpetic care infecteaz─â aproximativ 95% dintre adul╚Ťi, acest grad mare de r─âsp├óndire reprezent├ónd ╚Öi principala dificultate ├«n a stabili dac─â joac─â un rol ├«n declan╚Öarea sclerozei multiple.

EBV se transmite ├«n principal prin saliv─â, de exemplu, prin s─ârut, ╚Öi provoac─â mononucleoza, afec╚Ťiune cunoscut─â ╚Öi sub numele de febr─â glandular─â sau ÔÇ×boala s─ârutuluiÔÇŁ.

Actri╚Ťe diagnosticate cu scleroz─â multipl─â

Recent, actri╚Ťa Christina Applegate (49 de ani), cunoscut─â mai ales pentru rolul interpretat ├«n Familia Bundy", a dezv─âluit, printr-o postare pe Twitter, c─â a fost diagnosticat─â cu scleroz─â multipl─â.

"Salut, prieteni! Acum c├óteva luni am fost diagnosticat─â cu scleroz─â multipl─â (MS). A fost o c─âl─âtorie ciudat─â. Dar am avut sprijinul c├ótorva oameni care ┼čtiu c─â au aceea┼či afec┼úiune. A fost un drum greu. Dar, a┼ča cum to┼úi ┼čtim, drumul merge mai departe. Cu excep┼úia cazului ├«n care vreun t├ómpit ├«l blocheaz─â", a anun╚Ťat actri╚Ťa ├«n luna august a anului trecut.

stanga
dreapta
christina applegate jpeg
selma blair jpeg

╚śi actri╚Ťa Selma Blair (49 de ani) se lupt─â cu scleroza multipl─â. Blair a avut primele simptome ├«n urm─â cu mai bine de 17 ani, ├«ns─â a fost diagnosticat─â recent. Lucrurile s-au agravat dup─â ce Blair a devenit mam─â, ├«n 2011.

Actri╚Ťa cunoscut─â mai ales pentru rolurile sale din ÔÇ×Blonda de la DreptÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×Cruel IntentionsÔÇŁ experimenteaz─â o form─â agresiv─â a bolii, cu pierderea vederii ╚Öi dificult─â╚Ťi mari de deplasare, ├«ns─â nu se las─â ├«nvins─â ╚Öi a decis s─â vorbeasc─â public despre chinul ei.

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
cub maria constantin animat gif
IMG 1520 JPG
kate middleton jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
elevi evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
evaluare nationala jpeg
cannes jpeg
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg