„Boala sărutului”, principala cauză a sclerozei multiple. Ce actrițe sunt afectate de boală
Cel mai amplu studiu referitor la relația de cauzalitate dintre virusul comun Epstein-Barr (EBV), care provoacă ”boala sărutului”, și scleroza multiplă (SM), a confirmat ceea ce se bănuia de mult, și anume că acest virus, contractat în adolescență, joacă un rol cheie în declanșarea bolii, mai târziu.
Cercetătorii au urmărit 10 milioane de tineri timp de 20 de ani
Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea Harvard, a implicat o cercetare pe mai mult de 10 milioane de recruți din armata americană, timp de două decenii.
Acest studiu oferă cele mai solide dovezi de până acum în sprijinul ipotezei că infecția cu virusul Epstein-Barr stă la originea declanșării sclerozei multiple.
„Grupul nostru și alții investighează de ani de zile ipoteza că EBV cauzează SM, dar acesta este primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate”, a declarat cercetătorul italian Alberto Ascherio, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health și autorul principal al studiului, într-un comunicat citat de BBC.
Cercetătorii au urmărit timp de 20 de ani peste 10 milioane de tineri adulţi înrolaţi în armata americană, dintre care 955 au fost diagnosticaţi cu scleroză multiplă. Potrivit studiului publicat de revista Science, riscul de a contracta scleroza multiplă a crescut de 32 de ori după o infectare cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alte virusuri.
Cea mai bună veste legată de acest studiu este că, odată stabilită relația de cauzalitate, se pot iniția cercetările pentru descoperirea unui tratament care să ducă la vindecarea bolii.
Scleroza multiplă afectează 2,8 milioane de persoane în lumea întreagă
Scleroza multiplă, care afectează 2,8 milioane de persoane din întreaga lume, este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central. Sistemul imunitar atacă tecile de mielină care protejează neuronii din creier și măduva spinării, iar consecința este că impulsurile nervoase încetinesc sau se opresc.
Simptomele bolii variază de la un caz la altul și pot include dificultăți de vedere, de mișcare a brațelor sau a picioarelor, de sensibilitate sau de echilibru.
Este o afecțiune care durează toată viața și care poate duce la dizabilități grave, dar uneori pot fi medii.
Cauza este necunoscută, dar oamenii de știință suspectează de mult că virusul Epstein-Barr joacă un rol deciziv în declanșarea bolii.
Virusul Epstein-Barr provoacă ”boala sărutului”
Virusul Epstein-Barr este un virs herpetic care infectează aproximativ 95% dintre adulți, acest grad mare de răspândire reprezentând și principala dificultate în a stabili dacă joacă un rol în declanșarea sclerozei multiple.
EBV se transmite în principal prin salivă, de exemplu, prin sărut, și provoacă mononucleoza, afecțiune cunoscută și sub numele de febră glandulară sau „boala sărutului”.
Actrițe diagnosticate cu scleroză multiplă
Recent, actrița Christina Applegate (49 de ani), cunoscută mai ales pentru rolul interpretat în Familia Bundy", a dezvăluit, printr-o postare pe Twitter, că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă.
"Salut, prieteni! Acum câteva luni am fost diagnosticată cu scleroză multiplă (MS). A fost o călătorie ciudată. Dar am avut sprijinul câtorva oameni care ştiu că au aceeaşi afecţiune. A fost un drum greu. Dar, aşa cum toţi ştim, drumul merge mai departe. Cu excepţia cazului în care vreun tâmpit îl blochează", a anunțat actrița în luna august a anului trecut.
Și actrița Selma Blair (49 de ani) se luptă cu scleroza multiplă. Blair a avut primele simptome în urmă cu mai bine de 17 ani, însă a fost diagnosticată recent. Lucrurile s-au agravat după ce Blair a devenit mamă, în 2011.
Actrița cunoscută mai ales pentru rolurile sale din „Blonda de la Drept” și „Cruel Intentions” experimentează o formă agresivă a bolii, cu pierderea vederii și dificultăți mari de deplasare, însă nu se lasă învinsă și a decis să vorbească public despre chinul ei.