Cafeaua, bună pentru memorie
O memorie de elefant? Cine nu-şi doreşte! Dar pentru asta trebuie să avem o alimentaţie echilibrată, să ne odihnim, să facem sport şi să scăpăm de stres. O altă metodă plăcută şi la-ndemână pentru îmbunătăţirea memoriei este cafeaua.
„Studiile recente au arătat că un consum moderat de cafea poate îmbunătăţi memoria de scurtă durată, întrucât există o relaţie puternică între cafeină şi modul în care funcţionează creierul uman. Astfel, cafeina activează acea parte a sistemului nervos central care îmbunătăţeşte capacitatea de memorare şi de concentrare", spune Nicoleta Tupiţă, specialist în nutriţie NESCAFE. Astfel, cafeina măreşte viteza de memorare cu 10%. În plus, combate oboseala, mai ales în cazul persoanelor care lucrează pe timpul nopţii şi au tendinţa de a nu fi la fel de atente sau de a avea reacţii mai lente.
Bineînţeles, este esenţial să nu abuzăm cu prea multe ceşti pe zi şi să ne preparăm cafeaua corect, adăugând doar o linguriţă-două de cafea solubilă, spre exemplu, la 150 ml de apă.
Sportul este iarăşi un element esenţial pentru îmbunătăţirea memoriei. El creşte fluxul de sânge în tot corpul şi măreşte cantitatea de oxigen care ajunge la neuroni. Alimentaţia trebuie să conţină peşte, legume, fructe şi să fie cât mai diversificată. Odihna este şi ea importantă. Cele mai multe probleme de concentrare apar în cazul persoanelor care nu se odihnesc atât cât ar trebui. Atunci cand nu dormim suficient, creierul este împiedicat să stocheze informaţiile obţinute într-o zi. De aceea, este recomandat să ne odihnim 7-8 ore pe noapte. Nu în ultimul rând, încercaţi să reduceţi stresul, prin diverse metode de relaxare. Stresaţi şi agitaţi fiind, nu vă veţi mai putea concentra şi memora informaţiile aşa de bine.
Diferenţa dintre cafeaua măcinată şi cea solubilă
„Dacă nu ştiaţi, cafeaua solubilă este şi ea 100% naturală. Procesul de producţie este similar cu cel a cefelei măcinate, singura diferenţă este extracţia apei. Practic, cafeaua solubilă este cafea măcinată din care s-a extras apa, nu conţine niciun ingredient suplimentar, doar apă şi cafea. La 150 ml de apă, cantitatea de cafeină din cana de cafea solubilă este de aproximativ 60 mg, iar cea din cana de cafea măcinată de 85 mg", adaugă specialistul NESCAFE.