Căldura a devenit greu de suportat! Iată 4 măsuri care îţi salvează viaţa pe caniculă

Ultima actualizare:

    Ne lovește canicula. Meteorologii ANM atrag atenția că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unitățiFOTO: Click!
Ne lovește canicula. Meteorologii ANM atrag atenția că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unitățiFOTO: Click!

37 de grade Celsius, la umbră, este o temperatură foarte greu de suportat, mai ales că organismul poate resimţi o căldură mult mai mare. Copiii şi vârstnicii sunt categoriile vulnerabile astfel că trebuie să aibă grijă mare în zilele caniculare. Însă trebuie ştiut că omul se poate adapta şi căldurilor sufocante dacă respectă câteva reguli care îi pot salva viaţa.

Efectele caniculei asupra corpului uman se instalează foarte repede şi dacă nu luăm măsuri imediat, putem ajunge la urgenţe. Medicii avertizează că cei care au diverse afecţiuni, copiii şi persoanele în vârstă pot chiar să moară din cauza căldurii excesive. Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic de urgenţă la Spitalul „Nicolae Oblu” din Iaşi spune că sunt 4 măsuri care pot salva veţi atunci când temperaturile depăşesc limita suportabilului. „Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică) trebuie să aveţi în vedere următoarele măsuri imediate:

1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.

2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.

3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat);

4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore”, a explicat Dr. Ciuhodaru.

Medicii spun că dacă simptomele insolaţiei se agravează, nu trebuie să temporizăm prezentarea la medic. „Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează, sunaţi la 112. Dacă puteţi, îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

Citeşte şi: Un nou mesaj de vreme severă. Caniculă până joi, 4 iulie

Ce facem dacă ajungem în epuizare termică

Mai trebuie precizicat că temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice. Iar netratată la timp aceasta evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.

Citeşte şi: Piscine București. Ce ștranduri sunt deschise și cât costă intrarea

„Epuizarea termică apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne: neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie”, a mai explicat medicul .

Cum putem să ne protejăm de caniculă

Cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci, fără alcool, duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie, odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.

 Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.

Citeşte şi: Cum se măsoară temperatura aerului. De ce termometrele de stradă arată alte cifre

Ce se poate consuma pe caniculă

Atunci când temperaturile devin insuportabile, consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Specialiştii spun că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Trebuie să avem grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Contactul cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi trebuie ţinut permanent.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net