Cancer de colon. Cum poate fi depistat și care este rata de supraviețuire

Ultima actualizare:

    Cancerul apare în urma multiplicării necontrolate a unor celule.
Cancerul apare în urma multiplicării necontrolate a unor celule.

Cancerul de colon este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Rămâne una dintre maladiile cu șanse puține de supraviețuire din cauza diagnosticării târzii. Este asociat de regulă cu persoanele vârstnice, însă poate apărea şi la tineri, iar principala cauză ar fi, în opinia specialiștilor, obezitatea.

Cancerul colorectal este cancerul care apare în colon și rect - ultima porțiune de intestin prin care materiile fecale sunt eliminate în exterior.   

De obicei, bolnavii ignoră sau ascund simptomele, de jenă sau de teamă, şi astfel se ajunge la medic în stadii mult prea avansate ale bolii. Atunci tratamentul nu mai poate face mare lucru.

Simptomele cancerului de colon

Schimbările de tranzit cum ar fi diaree, constipaţie sau îngustarea scaunului, care durează mai mult de câteva zile, sânge în scaun şi sângerare rectală, disconfortul abdominal persistentcum ar fi crampe, balonări sau durere, slăbiciunea muscular, scăderea ponderală fără o cauză aparentă trebuie să fie semnale de alarmă.

Istoricul medical al familiei este foarte important atunci când vorbim despre cancer. ”Dacă aţi avut în familie, persoane care au suferit de cancer de colon, este important să mergeţi să vă faceţi analize, mai ales după vârsta de 50 de ani. Screeningul are un rol foarte important în depistarea din timp a acestei maladii şi în prelungirea speranţei de viaţă a bolnavilor de cancer de colon. Există mai multe metode de examinare a colonului, însă doar medicul v-o va recomanda pe cea potrivită. De cele mai multe ori, colonoscopia este analiza de bază în depistarea problemelor colonului, urmată de sigmoidoscopie şi coprocultură”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central " Dr. Carol Davila"

Una dintre cauzele principale incriminate pentru creşterea numărului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generală a publicului. Însă acesta este unul dintre tipurile de cancer care poate fi tratat.

“Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, ruşinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic”, a declarat Col. medic şef de lucrări medic dr. Florin Săvulescu, medic primar chirurgie generală, dr. în ştiinţe medicale, Şef secţie Chirurgie generala II, potrivit paginii Spitalului Militar

Medicii spun că dacă toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt testate în mod regulat, se pot salva cel puțin 60% din bolnavi, potrivit site-ului instruire-preventie.ms.ro.

În cât timp se dezvoltă cancerul de colon

Pentru depistarea cancerului de colon, Comisia Europeană recomandă screening-ul populației din grupa de vârstă 50-74 ani prin testarea hemoragiilor oculte din materiile fecale, anual sau la 2 ani.

Boala debutează de obicei cu un polip, o masă anormală de țesut. Cu timpul polipul se poate transforma în cancer. Un test simplu poate identifica polipul și îl poate îndepărta înainte de a se transforma în cancer. De asemenea, depistarea timpurie a cancerului prin testare poate crește șansele de vindecare.

Dr. Cosmin Pop, meedic endocrinolog la Medlife, a declarat într-un interviu postat pe pagina unității medicale că  ”este important de știut faptul că boala nu se instalează de la început ca atare, adică direct ca o leziune malignă. De la mucoasa colonică normala și până la leziune malignă se trece printr-o serie de etape intermediare (adenoame cu dimensiuni progresiv crescatoare și cu modificari microscopice progresive), iar acest ciclu evolutiv durează în medie cca. 10 ani. În tot acest interval boala poate fi depistată dacă persoana în cauza urmează o investigație colonoscopică”.

Cum se vindecă cancerul de colon

Dr. Cosmin Pop  mai spune că acest tip de cancer depistat în stadiile precoce, dar și in cele moderat avansate, poate fi chiar vindecat dacă se aplică tratamentul optim. ”Aici vorbim despre tratamentul endoscopic pentru tumorile diagnosticate într-un stadiu precoce, cele limitate strict la mucoasa colonică. În stadiile mai avansate, tratamentul inițial este obligatoriu chirurgical. Îndepartarea endoscopică sau chirurgicală a tumorii este singura modalitate care asigură șanse de vindecare”, a transmis medical în interviu.

Potrivit unui studiu publicet pe site-ul clinicii Regina Maria, tratamentul chirurgical adecvat și precoce combinat cu chimioterapia atunci când este necesară ofera cea mai bună șansă de vindecare în cancerul de colon și rect. Cu cât cancerul este detectat mai timpuriu, cu atat șansele de vindecare cresc. În stadiile incipiente, șansa de vindecare depășește 90%, iar în stadiile mai avansate este sub 50%.

Ce presupune operația de colon

Specialiștii sunt de acord că, în cazul cancerului de colon, cea mai mare șansa de tratare se obține prin intervenția chirurgicală al carei scop este de a rezeca porțiunea de colon unde a apărut cancerul împreună cu vascularizația și ganglionii limfatici adiacenți.

În funcție de localizarea cancerului, există diferite tipuri de intervenții chirurgicale.

Hemicolectomia dreapta în care se elimină partea dreaptă a colonului împreună cu apendicele cecal, refăcându-se ulterior continuitatea tractului digestiv prin legarea intestinului subțire la colon.

Hemicolectomia stângă în care se taie partea stângă a colonului, cu refacerea continuității tractului digestiv prin legarea colonului la rect. Mai este și colectomia subtotală în care se excizează întregul colon și se reface continuitatea tractului digestiv prin legarea intestinului subțire la rect.

Rezecția anterioară de rect în care se excizează o porțiune din rectul superior și din colonul stâng și se reface continuitatea tractului digestiv prin legarea colonului la rect.

Amputația de rect se efectuează în situațiile în care cancerul este situat pe porțiunea inferioară a rectului, aproape de canalul anal și intervenția chirurgicală nu poate fi făcută fără a afecta sfincterul anal. Afectarea acestuia determină pierderea necontrolată de materii fecale. În aceste circumstante, este mai bine ca întregul rect să fie excizat și să se efectueze o colostomă, o deschidere artificială a colonului la nivelul peretelui abdominal.

Operațiile pot fi făcute clasic sau laparoscopic, iar alegerea tipului de intervenție chirurgicală depinde de fiecare caz în parte.

Rona Hartner, operata de cancer de colon

La începutul anului, Rona Hartner a fost supusă unei operații chirurgicale în timpul căreia i-a fost îndepărtată o tumoră de pe colon. La jumătatea lunii aprilie, actriţa a intrat din nou în sala de operaţii într-un spital din Franţa. După intervenția delicată, carismatica artista va începe un tratament cu citostatice, pe care îl va urma timp de jumătate de an, potrivit declarațiilor făcute chiar de ea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
rit vechi1 jpg
terci cu legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net