Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Ultima actualizare:

    Iniţierea tratamentului de cancer de col uterin se face în funcţie de stadiul bolii şi de dorinţa pacientei de păstrare sau nu a fertilităţii.www.clicksanatate.ro
Iniţierea tratamentului de cancer de col uterin se face în funcţie de stadiul bolii şi de dorinţa pacientei de păstrare sau nu a fertilităţii.www.clicksanatate.ro

Țara noastră se află pe primele locuri în Europa ca rată a mortalității provocată de cancerul de col uterin. Boala poate fi depistată timpuriu, prin testul Babeș-Papanicolau.

Statisticile arată că, în fiecare zi, 9 românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, jumătate din ele având vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Principalul factor de risc în apariția bolii este infecția cu virusurile papiloma umane (HPV).

Sunt mai expuse probabilității de a face boala femeile care fumează (riscul în cazul lor fiind de 2 ori mai mare), cele cu imunitate slăbită, care au diverse boli cu transmitere sexuală. Descoperită în stadiu incipient, boala este 100% vindecabilă. Cele mai multe cazuri (80-90%) sunt carcinoame scuamoase (spinocelulare) invazive, restul fiind reprezentat de adenocarcinomul invaziv.

Ce simptome trebuie să alarmeze

Cancerul de col uterin poate evolua adesea fără simptome specifice, mai ales în primele stadii. Alteori, boala se manifestă prin sângerări vaginale anormale, în special după contactul sexual. Medicii atrag atenția că orice sângerare apărută în afara perioadei menstruale nu este normală și necesită un control medical.

Durerile apărute în timpul actului intim și în momentul urinării sunt alte simptome de alarmă. Pe măsură ce boala evoluează, pot surveni: scădere în greutate, dureri de oase, apariția sângelui în urină și incontinența urinară.

În ce constă tratamentul

Inițierea tratamentului de cancer de col uterin se face în funcție de stadiul bolii și de dorința pacientei de păstrare sau nu a fertilității. În stadiile I și II (carcinoame in situ și cele preinvazive) este indicată operația chirurgicală. Se recurge adesea la extirparea uterului și a unei părți din vagin (histerectomie).

Află pe Clicksanatate.ro de ce este vaccinarea una dintre cele mai bune soluții preventive!

Scapă de kilogramele în plus cu coacăzeAlungă oboseala cu ciuboțica-cucului 

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net