Când se poate recurge la operaţia de micşorare a stomacului
Conform statisticilor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, obezitatea e flagelul numărul 1 care afectează azi aproape 700 de milioane de persoane.
Dietele au devenit o preocupare generală, mulţi se chinuie ani în şir, fără succes, să scape de kilogramele în plus. În acest context, operaţia de micşorare a stomacului e cea mai sănătoasă opţiune. Iată ce înseamnă şi cine poate apela la ea.
Contează indicele de masă corporală
Operaţia de micşorare a stomacului nu e un moft al celor care vor să topească rapid kilogramele în exces. Se face doar la recomandarea medicilor, dacă pacientul are o nevoie reală.
Adică dacă a atins pragul obezităţii. Ca să înţelegeţi mai bine, o persoană supraponderală are un indice de masă corporală de minimum 25, iar de la 30 în sus se consideră deja obezitate.
„Indicaţiile medicale sunt foarte bine stabilite în sensul că pentru a fi un candidat pentru o operaţie bariatrică, un pacient trebuie să aibă un anumit indice de masă corporală, de minimum 30. Pentru persoanele care au indicele de masă corporală între 30 şi 35, operaţia se face doar dacă există boli asociate, precum diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli artrozice, dureri lombare, hernie de disc sau alte afecţiuni grave. Dacă aceste comorbidităţi nu sunt prezente, chirurgia bariatrică se începe de la indicele de masă corporală 35”, explică medicul primar chirurg Ştefan Tucă.
E nevoie de avizul unei întregi comisii medicale
În afară de indicele de masă corporală, mai sunt şi alte aspecte de luat în calcul înainte de a recurge la chirurgia bariatrică, iar doritorii trebuie să treacă printr-o evaluare riguroasă de către o comisie medicală.
E nevoie de avizul cardiologului, gastroenterologului, anestezistului, chirurgului, al psihiatrului şi al medicului endocrinolog. Orice problemă cardiacă sau metabolică trebuie reglată înainte de intervenţie.
“Pacientul trebuie să probeze, sau măcar să mărturisească faptul că a încercat pe parcursul vieţii multiple regimuri, că a fost la nutriţionist, că nu are probleme psihiatrice, că nu are dependenţe de droguri sau de alcool. Dacă are dependenţe, nu este în regulă. Orice pacient trebuie să ştie că după această chirurgie bariatrică îşi schimbă complet stilul de viaţă şi alimentaţia. Dacă a fost obişnuit să mănânce cantităţi uneori uriaşe de alimente, trebuie să ştie că după o operaţie de gastric sleeve va mânca 5 mese de 60-80 de ml pe zi. E necesar să vedem dacă poate renunţa la mâncatul între mese diverse gustări calorice sau dulciuri, dacă îşi poate ţine în frâu poftele”, susţine dr. Ştefan Tucă.
În cât timp slăbeşti după operaţie
Chirurgia bariatrică are două avantaje. În primul rând se reduce mult cantitatea de mâncare pe care o poate consuma pacientul, astfel că, în timp, va slăbi. În al doilea rând se atenuează senzaţia de foame.
„În cadrul operaţiei, se secţio-nează acea porţiune din stomac unde se secretă grelina, hormonul responsabil cu această senzaţie”, explică dr. Ştefan Tucă. După operaţie, pacienţii primesc un regim alimentar strict, care constă în cantităţi foarte mici de hrană. În plus, sunt evaluaţi periodic şi pot lua suplimente cu vitamine şi minerale. Slăbirea se produce treptat, în decurs de un an. La noi în ţară, operaţia de micşorare a stomacului nu e decontată prin asigurările medicale.