Căpşunele îţi pun sângele în mişcare!
Cireşele sunt indicate în caz de artrită
Şi cireşele se numără printre fructele sărace în calorii, dar bogate în beta-caroten, vitaminele A şi C, cu rol antioxidant asupra organismului, şi minerale precum potasiu, magneziu, fier, cupru şi zinc. Consumate ca atare sau sub formă de suc, aceste fructe acţionează ca antiinflamatori, datorită antocianinelor din compoziţia lor, contribuind astfel la ameliorarea durerilor cronice cauzate de boli precum artrită şi fibromialgie (o afecţiune care atacă muşchii).
Căpşunile, pline de vitamine
Aceste fructe aromate sunt gustarea ideală în timpul verii deoarece abundă în vitamine, minerale, fibre şi alte substanţe nutritive care susţin cele mai importante funcţii ale organismului. În plus, căpşunile conţin flavonoide, substanţe antioxidante care inhibă înmulţirea celulelor canceroase, scad colesterolul şi previn înfundarea arterelor, prin favorizarea circulaţiei sangvine. Cu alte cuvinte, riscul de a suferi de afecţiuni ale inimii sau de diferite tipuri de cancer scade considerabil, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Vişinele scad colesterolul «rău»
O ceaşcă plină cu vişine furnizează o doză mare de fibre solubile, quercitină, vitamina C şi potasiu. Spre deosebire de cireşe, vişinele conţin mai mult beta-caroten, un antioxidant important despre care cercetătorii susţin că domoleşte simptomele artritei. În plus, beta-carotenul este transformat de organism în vitamina A, substanţă necesară pentru menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor, ochilor, oaselor, dinţilor şi gingiilor. Pe de altă parte, pectina din compoziţia vişinelor reduce apetitul şi colesterolul „rău", reglează nivelul zahărului din sânge, tratează diareea şi previne apariţia cancerului colorectal.
Fragii elimină toxinele
Aromaţii fragi au acţiune astringentă, antidiareică şi diuretică (favorizează eliminarea de acid uric şi uraţi). O cură cu fragi (300-400 grame pe zi) este recomadată şi în cazul în care suferi de anemie, boli renale, hipertensiune arterială şi ateroscleroză. Pe de altă parte, sucul preparat din fructele de pădure curăţă organismul de toxine, în timp ce consumul de ceai tratează hemoroizii şi litiazele renale.