Care este cel mai bun lapte pentru tine?

Ultima actualizare:

    Laptele este un aliment viu, pe lângă lactobacili în lapte există în mod natural o mulţime de microorganisme.
Laptele este un aliment viu, pe lângă lactobacili în lapte există în mod natural o mulţime de microorganisme.

Consumul zilnic de lapte şi produse lactate este indicatorul unei alimentaţii echilibrate. Dacă eşti „prieten" cu acest aliment hrănitor, află de la nutriţionistul Mihaela Bilic cum să-ţi alegi cele mai bune sortimente şi care sunt miturile care se învârtesc în jurul lactatelor.

«De ţară» sau ambalat?

Laptele este un aliment viu, pe lângă lactobacili în lapte există în mod natural o mulţime de microorganisme. O parte din aceste bacterii sunt mobile, probiotice şi pot duce la îmbolnăvire.

Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist

Tocmai pentru a neutraliza aceste microorganisme, laptele se consumă fiert. Dacă avem o sursă sigură şi controlată putem consuma lapte "de ţară", însă în majoritatea cazurilor varianta cea mai sigură este laptele ambalat.

Dr. Mihaela  Bilic, nutriţionist
Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist

Industria produselor lactate asigură nu numai un control riguros al animalelor de la care provine laptele dar şi pasteurizarea ulterioară. În plus are avantajul că nu necesită fierbere.

Pasteurizat sau UHT?

Laptele pasteurizat a fost încălzit la 63-65°C timp de 30 secunde sau 75°C timp de 15-20 secunde pentru a fi apoi răcit brusc. Prin acest procedeu sunt neutralizate doar coloniile de bacterii înalt patogene, care pot altera rapid produsul.

După pasteurizare, laptele trebuie păstrat la frigider. Laptele UHT a fost încălzit la temperatură înaltă (140°C) pentru câteva fracţiuni de secundă (2-5 secunde) după care este răcit. Se realizează astfel o sterilizare eficientă şi poate sta pe raft nu pentru că are conservanţi, ci pentru că este fiert.

Avantajul pasteurizării şi al tratamentului UHT este că spre deosebire de fierberea clasică, pe aragaz, timp de 15 minute până la 100°C, aceste metode permit protejarea unor nutrienţi din lapte. Timpul scurt de încălzire face ca laptele pasteurizat şi UHT să conţină cantităţi mai mari de vitamine

Rece sau cald?

În mare parte consumul trebuie făcut în funcţie de preferinţele personale însă există două aspecte care trebuie avute în vedere: temperatura crescută şi pH-ul alcalin solubilizează calciul din lapte şi îi creşte absorbţia.

În concluzie, persoanele care suferă de hipocalcemie trebuie să consume laptele cald şi cu un strop de sare.

Se iau medicamentele cu lapte?

Asocierea lapte-medicamente poate determina iritaţie gastrică şi reflux, deoarece laptele creşte aciditatea în stomac şi determină dizolvarea mai rapidă a peliculei gastro-protectoare a multor pilule.

În plus, calciul din lapte şi produsele lactate poate forma compuşi insolubili cu anumite substanţe din structura medicamentelor, fapt care determină blocarea absorbţiei lor.

Brânzeturile nu se mănâncă «ca pe lapte»

Nu confundaţi laptele (fie el dulce sau acru) cu brânzeturi. În brânzeturi se concentrează toate substanţele nutritive din lapte, inclusiv grăsimea şi numărul de calorii, de aceea brânzeturile se mănâncă cu măsură!

Laptele praf, plin de vitamine

Ţinând cont de faptul că laptele conţine în mod natural 87% apă, laptele praf este lapte deshidratat. Substanţa uscată rămasă după eliminarea apei reprezintă un concentrat al tuturor elementelor nutritive din lapte: proteine, grăsimi, minerale, vitamine.

În concluzie laptele praf este un concentrat de lapte 100% natural şi orice mamă ştie că este nevoie doar de o cană de apă pentru ca "praful" să fie transformat din nou în lapte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net