Care sunt cele mai bune produse apicole pentru bolile de ficat
Mierea, propolisul, polenul şi păstura protejează ficatul şi îi stimulează activitatea. Iată ce produse apicole sunt bune în bolile hepatobiliare! Cercetările arată că, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, propolisul contribuie atât în tratamentul infecțiilor cronice ale căilor biliare, cât și în cel al hepatitelor și al steatozei. Propolisul este bun și în caz de ciroză, precum și în convalescența post-hepatită.
Produsele apicole care au rol de detoxifiere
Propolisul, mierea, polenul și păstura au o capacitate mare de detoxificare a ficatului. Toate aceste produse ale stupului conțin aminoacizi esențiali, produși cu sulf, acid aspartic și flavonoizi, care determină detoxificarea hepatică. Intervin, într-un mod benefic, în metabolismul fructozei. La modul general, mierea protejează împotriva intoxicațiilor alimentare. Polenul și păstura au acțiune antioxidantă și sunt recomandate în caz de steatoză hepatică provocată de consumul de alcool. În diferitele cazuri de hepatite cronice, specialiștii în apifitoterapie recomandă tratamentul cu extract de polen. Acesta are efect favorabil asupra metabolismului proteic, glucidic și lipidic.
Propolisul, bun în caz de hepatită virală
În doze prescrise de specialist (în general, cuprinse între 25-100 mg/kg corp), propolisul protejează ficatul împotriva toxicității anumitor medicamente. Spre exemplu, este un antidot recomandat în cazul intoxicării cu paracetamol. Are și acțiune antivirală, fiind indicat în tratamentul hepatitei virale.
Care e cel mai bun tip de miere?
Mierea, se știe, are o acțiune antibiotică naturală și antiinflamatoare. Pentru a preveni bolile ficatului, cea mai bună miere e cea de rozmarin. Glucoza din compoziția sa se absoarbe rapid, iar ficatul nu este astfel suprasolicitat. Are efect de regenerare celulară la nivel hepatic.
Remedii pentru hepatita cronică
La suferinzii de hepatită cronică sau la cei aflați în convalescență, se recomandă polen, câte 10 g de 3 ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul trebuie să dureze maximum 6 luni. Este bună și păstura, care se administrează la fel ca polenul, de 3 ori pe zi, după mesele principale (câte 10 g). Tratamentul se ține 1 lună. Se mai poate face un tratament cu amestec de produse apicole: păstură, lăptișor de matcă, extract de propolis și miere cu polen, câte 20 g de 3 ori pe zi. Tratamentul se ține 2 luni și jumătate.
Ştiai că... veninul de albine se recomandă în tratamentul hepatitei B cronice? Se fac ședințe de tratament cu înțepături de albine sau injecții cu apitoxină – substanța care rămâne după ce partea volatilă a veninului de albine dispare în contact cu aerul. Veninul de albine se recomandă și în caz de ciroză.
Leac cu miere şi usturoi
Pentru a prepara un remediu care protejează ficatul, ai nevoie de un borcan din sticlă, o căpățână de usturoi, de miere de rozmarin în cantitate suficientă pentru a umple recipientul. Curăță usturoiul, taie fiecare cățel în felii subțiri. Pune-le pe fundul borcanului, adaugă miere până acoperă, închide recipientul ermetic și lasă totul la macerat, 1 săptămână. Ia zilnic 1 linguriță din amestec.
Citește și: