Care sunt fructele şi legumele cu cele mai multe pesticide

Ultima actualizare:

Nu mai ştim ce să mâncăm. Carnea de pui e plină de hormoni de creştere, peştele de mercur, preparatele pe bază de cereale şi lactate conţin din belşug aditivi, conservanţi şi alte E-uri. Ne orientăm spre fructe şi legume de sezon, de la ţărani, sperând că ele sunt mai sănătoase. Dar nu! Sunt extrem de periculoase pentru că majoritatea sunt stropite masiv cu pesticide. Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le cunoşti înainte de a merge la cumpărături.

Nici un agricultor nu mai adună cu mâna buruienile sau dăunătorii de pe plante. Ar fi prea multă muncă şi, în plus, nu ar face faţă concurenţei. Vinde mai mult acela care pune primul pe piaţă produsele de sezon, care are fructe şi legume mari, arătoase şi care rezistă cât mai mult, odată culese. Reporterii România TV au realizat săptămâna trecută un reportaj cu camera ascunsă printre producătorii de roşii. Au aflat că tomatele pe care le găsim în pieţe şi în supermarketuri sunt cu bună ştiinţă otrăvite cu o substanţă numită „ethrel”, care le coace forţat, accelerat. Deşi interzisă în Uniunea Europeană, soluţia se procură pe sub mână din Bulgaria şi se vinde la negru în fitofarmacii. „Nu le dau voie să se dezvolte (n.r. legumelor) că pac cu ethrel la coadă. Se coc forţat, e ceva de... cancer”, a mărturisit un comerciant de la un depozit de fructe şi legume din cartierul bucureştean Ferentari. 

La Urziceni, un producător care lucrează cu supermarketurile a povestit pentru Ştirile PRO TV că în agricultura convenţională sunt permise chimicalele sistemice, care intră în plantă. Pe ambalajul lor scrie că e nevoie de pauză de două săptămâni de la stropire până la recoltare. În această perioadă, legumele tratate sunt toxice. Însă nimeni nu poate verifica fermierul, când le culege, iar produsele ajung fără probleme în pieţe. Puţin sunt cei care respectă doza de pesticide permisă şi pauza până la recoltare. 

La ce fructe şi legume să fiţi atenţi

Piersicile şi caisele. Pomii sunt stropiţi abundent primăvara împotriva dăunătorilor, iar pesticidele sunt uşor reţinute în puful de pe coajă. Specialiştii recomandă să le curăţaţi coaja sau să vă orientaţi mai degrabă spre nectarine, a căror coajă reţine mai puţine otrăvuri.

Merele. Dacă avem de ales între un măr mic şi unul mare, arătos, perfect, prima variantă e cea corectă. Nutriţioniştii citaţi de “Adevărul” atrag atenţia că merele crescute pentru uz industrial sunt stropite imediat după recoltare pentru prevenirea apariţiei petelor. Şi pe acestea e bine să le curăţaţi de coajă.

Cireşele. Sunt prin toate pieţele în această perioadă. Potrivit adevarul.ro, multe conţin carbaril, un pesticid suspect de a fi cancerigen. În plus, după ce fructele sunt culese, sunt adesea stropite cu un spray împotriva viermilor. Pentru a reduce riscurile, înainte de consum ţineţi-le câteva ore în apă şi apoi clătiţi-le bine. Şi căpşunele de dimensiuni neobişnuite e bine să vă ridice semne de întrebare.

Citricele, ananasul. Aceste fructe exotice au coaja mai groasă şi le protejează interiorul de substanţele chimice cu care sunt tratate. Sunt mai sigure decât alte fructe. 

Din categoria legumelor, cele mai expuse infestării cu pesticide sunt ardeii graşi, spanacul sau salata verde. Varza, spre exemplu, are mecanisme de apărare mai eficiente.  

Recomandări atunci când faceţi piaţa

Cu cât e mai mare şi mai frumos, cu atât e mai prost, atrag atenţia nutriţioniştii. O boabă de strugure uriaşă, spre exemplu, poate ascunde un arsenal de otrăvuri. Luaţi  fructe şi legume de dimensiuni mai mici. Nutriţionistul Gianluca Mech recomandă să vă orientaţi şi după miros atunci când alegeţi roşiile, castraveţii sau căpşunele. Produsele de calitate au un miros specific.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mar negru jpg
Masline Pixabay jpg
ger naprasnic jpg
semafor jpeg
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
italia pixabay jpg
shutterstock 1113332 cuplu iubiti indragostiti restaurant mancare terasa jpeg
calorifer shutterstock jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net